Poticaj proljetne sjetve na području općine Ilijaš *Arhiva

Info: Aktivni članci 614, Arhivirani članci 4683

Općina Ilijaš je aplicirala na javni poziv Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva za program poticanja proljetne sjetve na teritoriji Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

U ovom slučaju radi se o posebnoj mjeri Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva sa ciljem da se podrži što veći broj poljoprivrednih proizvođača kako bi se osigurala što veća proizvodnja poljoprivrednih proizvoda za prehranu domaćeg stanovništva.

Uvažavajući trenutnu situaciju prouzrokovanu pojavom COVID – 19, predloženu mjeru – podršku proljetnoj sjetvi, mogu ostvariti svi poljoprivredni proizvođači koji izvrše proljetnu sjetvu, a upisani su u Registar poljoprivrednih gazdinstava – RPG i posjeduju dokaz o kupovini repromaterijala (sjemena, mineralnog đubriva i zaštitnih sredstava) i ima za cilj i potrebu povećanja obima poljoprivredne proizvodnje.

Vrijednost programa proljetne sjetve za koji je aplicirala Općina Ilijaš je 150.000,00 KM. Projekat se zasniva na principu sufinansiranja i realizovati će se tako da će Općina Ilijaš iz svog budžeta izdvojiti 60.000,00 KM ili 40% , a učešće Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva iznositi će 90.000,00 KM odnosno 60% .

U skladu sa Javnim pozivom, Općina Ilijaš je uz prijavu na javni poziv na propisanom obrascu dostavila i preliminarnu listu krajnjih korisnika za poljoprivredne proizvođače sa područja općine Ilijaš.

Visina podrške poticanja proljetne sjetve, ovisno o udjelu sufinansiranja prihvatljivih troškova od strane klijenta, iznosi najviše do 1.000,00 KM po krajnjem korisniku.

Po okončanju aplikacije Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva će zaključiti Sporazum sa Općinom Ilijaš o realizaciji programa poticanja proljetne sjetve kojim će se urediti međusobni odnosi i nadležnosti.

Po okončanju ovog javnog poziva Općina Ilijaš će obavijestiti sve poljoprivredne proizvođaće koji su aplicirali i ispunili propisane uslove o daljem načinu realizacije projekta.

izvor: Općina Ilijaš

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.