Potpisan Protokol o saradnji između Općine Ilijaš i mjesnih zajednica *Arhiva

Aktivni članci 818 od 841, Arhivirani članci 2689 od 2704

U velikoj sali Općine danas je upriličeno potpisivanje Protokola o saradnji između Općine Ilijaš i 14 mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš.

Potpisivanju su prisustvovali općinski načelnik Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović, pomoćnica načelnika u službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić, predstavnica UNDP-a Jasmina Islambegović, te predsjednici 14 Savjeta mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš.

Ovim Protokolom se definišu oblasti i načini međusobne saradnje i komunikacije između Općine i Savjeta MZ, a sve u cilju stalnog unapređivanja i razvoja lokalne samouprave i jačanja uloge mjesnih zajednica u donošenju odluka na lokalnom nivou.

Protokol su potpisale sve mjesne zajednice, njih 14: Dragoradi, Gajevi, Kamenica, Srednje, Ljubina, Malešići, Ilijaš Stari, Ilijaš Grad, Luka, Misoča, Mrakovo, Podlugovi, Ljubina i Lješevo.

Polazeći od činjenice da je lokalna samouprava jedan od temelja ustavnog uređenja i da je mjesna zajednica jedan od najznačajnijih oblika učesća građana u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou sa najdužom tradicijom postojanja.

Uzimajući u obzir opredjeljenje za razvoj lokalne demokratije u skladu sa principima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

U cilju pune implementacije odredaba Zakona o principima lokalne samouprave FBiH (Službene novine Federacije BiH, broj 49/09) koje se odnose na mjesnu samoupravu, javnost rada organa lokalne samouprave i neposredno učešće građana u odlučivanju u jedinicama lokalne samouprave kao i Statuta općine Ilijaš kojima se uređuje mjesna samouprava.

Svjesni potrebe da se učešće građana u donošenju odluka može ostvariti na najbolji način kroz saradnju predstavnika građana i organa jedinice lokalne samouprave.

U želji da se u okviru važećih propisa uspostavi čvršća i efikasnija saradnja u realizaciji lokalnih razvojnih prioriteta koji uvažavaju potrebe i interese građana, mjesnih zajednica općine Ilijaš, koje predstavljaju predsjednici savjeta i Općine Ilijaš koju predstavljaju općinski načelnik i predsjedavajuća Općinskog vijeća, saglasili su se da potpišu PROTOKOL O SARADNJI. – stoji u uvodu potpisanog Protokola.

5d8b8cf7cd7c4

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.