Potpisan Protokol o saradnji između Općine Ilijaš i mjesnih zajednica *Arhiva

Info: Aktivni članci 577, Arhivirani članci 4683

U velikoj sali Općine danas je upriličeno potpisivanje Protokola o saradnji između Općine Ilijaš i 14 mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš.

Potpisivanju su prisustvovali općinski načelnik Akif Fazlić, predsjedavajuća Općinskog vijeća Alma Omerović, pomoćnica načelnika u službi za društvene djelatnosti i poslove mjesnih zajednica Sanja Zagorac – Jozić, predstavnica UNDP-a Jasmina Islambegović, te predsjednici 14 Savjeta mjesnih zajednica sa područja općine Ilijaš.

Ovim Protokolom se definišu oblasti i načini međusobne saradnje i komunikacije između Općine i Savjeta MZ, a sve u cilju stalnog unapređivanja i razvoja lokalne samouprave i jačanja uloge mjesnih zajednica u donošenju odluka na lokalnom nivou.

Protokol su potpisale sve mjesne zajednice, njih 14: Dragoradi, Gajevi, Kamenica, Srednje, Ljubina, Malešići, Ilijaš Stari, Ilijaš Grad, Luka, Misoča, Mrakovo, Podlugovi, Ljubina i Lješevo.

Polazeći od činjenice da je lokalna samouprava jedan od temelja ustavnog uređenja i da je mjesna zajednica jedan od najznačajnijih oblika učesća građana u procesu donošenja odluka na lokalnom nivou sa najdužom tradicijom postojanja.

Uzimajući u obzir opredjeljenje za razvoj lokalne demokratije u skladu sa principima Evropske povelje o lokalnoj samoupravi.

U cilju pune implementacije odredaba Zakona o principima lokalne samouprave FBiH (Službene novine Federacije BiH, broj 49/09) koje se odnose na mjesnu samoupravu, javnost rada organa lokalne samouprave i neposredno učešće građana u odlučivanju u jedinicama lokalne samouprave kao i Statuta općine Ilijaš kojima se uređuje mjesna samouprava.

Svjesni potrebe da se učešće građana u donošenju odluka može ostvariti na najbolji način kroz saradnju predstavnika građana i organa jedinice lokalne samouprave.

U želji da se u okviru važećih propisa uspostavi čvršća i efikasnija saradnja u realizaciji lokalnih razvojnih prioriteta koji uvažavaju potrebe i interese građana, mjesnih zajednica općine Ilijaš, koje predstavljaju predsjednici savjeta i Općine Ilijaš koju predstavljaju općinski načelnik i predsjedavajuća Općinskog vijeća, saglasili su se da potpišu PROTOKOL O SARADNJI. – stoji u uvodu potpisanog Protokola.

5d8b8cf7cd7c4

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.