Potpisani ugovori za poticaj zapošljavanja boračke populacije u Kantonu Sarajevo *Arhiva

Info: Aktivni članci 603, Arhivirani članci 4683

Ministar za boračka pitanja Kantona Sarajevo Ismir Jusko potpisao je danas ugovore sa osam pravnih lica korisnika sredstava po Programu mjera za poticaj zapošljavanja boračke populacije u Kantonu Sarajevo za 2019./2020. godinu.

Ministarstvo za boračka pitanja realizuje Program mjera za poticaj zapošljavanja boračke populacije u Kantonu Sarajevo za 2019/2020. godinu koji je prihvaćen Zaključkom Vlade Kantona Sarajevo od 21.02.2019. godine.

Ministar Jusko je istakao da je cilj Programa resocijalizacija boračke populacije putem njihove integracije na tržište rada, odnosno povećanje mogućnosti za njihovo zapošljavanje, te kako bi se i uz druge programe ove vrste i aktivne mjere zapošljavanja u Kantonu Sarajevo moglo utjecati na stvaranje uvjeta za zapošljavanje ovih ranjivih kategorija.

Poseban cilj Programa je poboljšati pristup tržištu rada i stvoriti minimalne uvjete za zapošljavanje boračke populacije, čime bi se povećala konkurentnost ovih lica na tržištu rada.

Razvijanje svijesti o potrebi obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije, kao jedan od načina da se ostvari cilj zapošljavanja kompletnih porodica iz ove populacije i izbor deficitarnih, na tržištu traženih i aktuelnih djelatnosti što će dovesti do povećanja konkurentnosti ove populacije kako na tržištu rada, tako i na tržištu uopće.

U cilju realizacije navedenog Programa, Ministarstvo za boračka pitanja Kantona Sarajevo je 4.3.2019.godine na web stranici Ministarstva i u dnevnom listu “Oslobođenje“ objavilo Javni poziv za stimulisanje poslodavaca sa područja KS da provedu Program obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica koji su prijavljeni na evidenciju nezaposlenih u KS za potrebe zapošljavanja kod poznatog poslodavca.

Na navedeni Javni poziv zaprimljeno je ukupno 10 zahtjeva, pri čemu dva zahtjeva nisu ispunjavali uslove.

U skladu sa utvrđenim kriterijima iz Programa mjera prihvaćene su aplikacije osam poslodavaca za provedbu obuke, prekvalifikacije i dokvalifikacije pripadnika boračke populacije i članova njihovih porodica koji su prijavljeni na evidenciju nezaposlenih, pri čemu će se na period od šest mjeseci zaposliti ukupno 22 lica pripadnika boračke populacije ili članova njihovih porodica.

Vlada KS – Press Služba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.