Povećane koncentracije PM10 u zraku, na snazi su mjere iz epizode “Upozorenje” *Arhiva

Info: Aktivni članci 473, Arhivirani članci 4169

U Kantonu Sarajevo, prema očekivanjima, pogoršan je kvalitet zraka u odnosu na protekli vikend. Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku bilježe se povećane vrijednosti PM10 čestica. Tako je na Otoci danas izmjerena prosječna dnevna vrijednost PM10 do 14.00 sati iznosila 169,50, u Ilijašu 293,61, a na Vijećnici 76,65µg/m3.

Time na snazi ostaje epizoda “Upozorenje”, kao i primjena mjera iz Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka, navode iz Stručnog tijela za koordinaciju i nadzor provedbe ovog plana.

Prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, u narednim danima se očekuje pretežno oblačno vrijeme, bez padavina sa maglom ili sumaglicom u nižim dijelovima grada, slabim vjetrom promjenjivog smjera, te pojavom temperaturne inverzije, a zbog čega se ne može očekivati poboljšanje kvaliteta zraka.

Plan interventnih mjera i izmjerene vrijednosti praćenih polutanata, kao i najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka mogu se pratiti na stranici stranici http://kvalitetzraka.ba/.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.