Povećanje penzija u ovoj godini *Arhiva

Info: Aktivni članci 561, Arhivirani članci 4683

Penzioni sistem potpuno je stabilan i nema nikakvog govora da je ugrožen. Imamo dovoljno sredstava za isplatu redovnih penzija i njihovo usklađivanje, kazao je u razgovoru za “Avaz” Zijad Krnjić, direktor Zavoda za penzijsko-invalidsko osiguranje Federacije BiH.

Krnjić kaže da odlazak radne snage i, prije svega, mladih, ako se nastavi, može imati utjecaj na sistem na neki duži period, ali ne u narednim godinama, a pogotovo ne u 2020.

Mi imamo stabilan sistem. Imamo dovoljno sredstava i nema nikakvog rizika. Imamo sredstava i za usklađivanje penzije prema onome kako je to Zakon predvidio. A Zakonom je predviđeno usklađivanje redovnih penzija od 15. aprila sa primjenom od 1. januara. Tako je bilo i prošle godine. Ono što se uskladi, bit će obračunato počevši od 1. januara, a i isplaćeno u maju s razlikama – kaže Krnjić.

On je pojasnio da to znači da će se u ovoj godini penzije povećati i da je riječ o redovnom povećanju.

Penzije će, faktički, od 1. januara porasti u skladu sa predviđenim koeficijentom, ali će obračun biti 15. aprila. To znači da će penzije biti povećane, ali će se postotak znati u aprilu. Tako je usklađeno i nema nikakvih problema. To ide svojim tokom – kaže Krnjić za “Avaz”.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.