Predstavljamo Vam
Ispod su neki od linkova koji predstavljaju Ilijaš

Povodom obilježavanja 22. godišnjice genocida u Srebrenici svećano otvoren dječiji nogometni turnir “Argentaria 2017”

Memorijalni malonogometni turnir Argentaria 2017 počeo je danas u Sportskoj dvorani Ilijaš, održava se pod pokroviteljstvom Ministarstva za boračka pitanja KS,  a posvećen je edukaciji najmlađih o Srebrenici. Organizatori i učesnici smotrom i učenjem Fatihe na platou KSC Ilijaš odali su počast konvoju sa posmrtnim ostacima žrtava genocida u Srebrenici, nakon čega je u Sportskoj dvorani svečano otvoren turnir Argenetaria 2017.

Jedan od glavnih organizatora Memorijala posvećenog obilježavanju 22. godišnjice genocida, Nurija Delić.

Argentaria je latinski naziv za Srebrenicu, želimo da provlačimo kroz ovakve događaje i tu ideju o našoj baštini i vrednotama, a glavni cilj je edukacija najmlađih kroz igru. Ove godine posebnost turnira je da imamo ekipu  Argentaria 2006 sačinjenu od unuka ljudi koji su poginuli u Srebrenici 1995. godine. Želimo da kroz sport educiramo djecu o Srebrenici, o žrtvi koju su dali šehidi, kazao je Delić.

Direktor JU KSC i Radio Ilijaš Benis Fazlić kazao je da je učesnicima turnira poznat razlog okupljanja, te poželio fer igru i dobro sportsko nadmetanje.

Ministar za boračka pitanja KS Muharem Fišo istaknuo je da su ovakvi događaji mjesto da djeca nauče o onome što se ne smije zaboraviti, a o tome ne mogu pročitati u svojim udžbenicima. Kaže da je ovo jedan od najvažnijih projekata baštinjenja istine o odbrani.

Čuvamo tradiciju očuvanja činjenica herojske borbe Armije BiH. Dječacima, našim bosanskim pupoljcima  kroz kulturne i sportske događaje moramo na pravi način prenijeti istinu, njegovati patriotske osjećaje u njima. Narod koji ne prenese svoju historiju, ta historija se zaboravlja i osuđena je da se ponavlja. Počinjen je genocid nad građanima BiH, Srebrenice, Prijedora i ta se istina mora prenijeti.  Mi ćemo i dalje nastaviti da podržavamo ovakve projekte, naglasio je ministar Fišo.

Sanja Zagorac Jozić kazala je da djeca na svoj način kroz sport i igru čuvaju kulturu sjećanja.

Žao mi je što se ovaj turnir održava ovim tužnim povodom, ispratili smo kolonu sa žrtvama za ukop u Srebrenici. Organizator radi sa djecom iz rizičnih kategorija i organizuje ovaj respektabilan turnir s obzirom na učesnike turnira već duži niz godina. Nadam se da ćemo biti dobri domaćini, da će se djeca lijepo družiti, ponijeti iz Ilijaša najljepše impresije i da ćemo ovaj turnir nastaviti obilježavati i narednih godina, kazala je Zagorac-Jozić.

Na turniru učestvuje sedam malonogometnih ekipa iz Sarajeva, Ilijaša, Vogošće i drugih gradova.

Pogledajte slike sa otvorenja turnira. Uskoro vam donosimo izještaj o pobjednicima turnira i još fotografija.

 

Prijavi Članak

Ukoliko smatrate da sadržaj koji se nalazi u članku nije trebao i ne smije biti objavljen molimo vas da to prijavite i navedete vaše razloge. U interesu nam je da su sve objavljene informacije tačne. Molimo vas da nam ako imate dodatnih informacija vezano za ovaj članak iste pošaljete putem ove forme. Hvala vam, Redakcija Ilijas.net Portala