Pozitivna priča s jedne od najvećih farmi muznih grla u Općini Ilijaš

Info: Aktivni članci 600, Arhivirani članci 4683

Rad na zemlji i proizvodnja vlastite hrane proteklih mjeseci sve više je predmet interesovanja, ali i konkretnih aktivnosti na prostoru cijele Bosne i Hercegovine.

U toku pamdemije korona virusa mnogi su ostali bez zaposlenja. Ipak, za neke je to bio novi početak.

Irmela Solak je završila tekstilnu školu, no bez problema se preorijentirala kada joj je ponuđen posao na farmi u Ilijašu.

Zaposlena sam pred koronu. Imam dvoje djece, muža i ovo mi zaista znači i dobro mi je. Zemlja uvijek daje plodove, iz zemlje sve raste.. kazuje Irmela Solak.

Na ovoj farmi, jednoj od najvećih na području Kantona, osim što uzgajaju krave, obrađuju 1.500 kvadrata zemljišta pod plastenicima. Tu je i voće, pa čak i žito. Muhamed Mujanović je završio menadžment. No, s ocem i djedom svakodnevno je uključen u svaki segment poljoprivredne proizvodnje.

Ja sam hvala Bogu vezan za svoju zemlju. Sve se može naučiti. Treba i mati volju i cilj. Mi jesmo u tranzicionom periodu ali doći će nadam se generacije koje će imati svoj cilj a prije svega ljubav prema domovini, istakao je Muhamed Mujanović.

U Sarajevu kažu ne može žito, eto može. Evo ako kažete, iza nas more žita. Imamo stoku, imamo plastenike i preradu. Ova korona donijela je nedaće ali i nama motiv da radimo više, da proizvodimo“, rekao je Muris Mujanović.

U svakom slučaju, možda je ovo baš pravo vrijeme da razmislimo kako, ako ne da prepolovimo, onda bar malo smanjimo enormni uvoz stranih proizvoda i zamijenimo ih domaćom, u konačnici kvalitetnijom hranom, poruka je proizvođača.

Videoprilog TVSA.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.