Poziv da se 9. januar obilježava kao dan početka agresije na BiH

Info: Aktivni članci 515, Arhivirani članci 3594

Institut za istraživanje genocida Kanada (IGK), Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike (KBSA) i Udruženje Logoraša ‘Prijedor92’ pozivaju organizacije i zajednice u Bosni i Hercegovini i dijaspori da deveti januar obilježe kao početak agresije i genocida u Bosni i Hercegovini.

Masovnim obilježavanjem devetog januara kao dana početka agresije i genocida u Bosni i Hercegovini pošaljimo jasnu poruku antibosanskoj koaliciji da znamo šta su historijske i pravne činjenice o tom sramnom datumu. Zatražimo od probosanske koalicije, posebno od međunarodne zajednice, konkretnu akciju kažnjavanja svih koji obilježavanjem tog datuma, kao dana entiteta Republika Srpska, direktno rade ne samo protiv države Bosne i Hercegovine, već i protiv mira i sigurnosti u svijetu, protiv Evropske unije, NATO-a, Ujedinjenih nacija – navodi se u saopćenju koje potpisuju Institut za istraživanje genocida Kanada, Kongres Bošnjaka Sjeverne Amerike i Udruženje Logoraša “Prijedor92”.

Podsjećaju da je, Ustavni sud Bosne i Hercegovine, donio odluku kojom je Zakon o praznicima Republike Srpske proglašen neustavnim.

Nepoštivanje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine je direktni atak na državu Bosnu i Hercegovinu, ali i na Evropsku uniju, Ujedinjene nacije i međunarodni poredak, te mir i sigurnost u svijetu – naglašava se.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.