Poziv na obilježavanje 830 godina povelje Kulina bana *Arhiva

Info: Aktivni članci 550, Arhivirani članci 4683

Predsjednik Internacionalnog centra za mir i art direktor Festivala GRAD objavio je poziv svim građanima BiH, posebno bosanskohercegovačkoj dijaspori i našim međunarodnim predstavništvima da naredne nedjelje obilježimo dostojanstveno 830 godina povelje Kulina bana. Riječ je o jedinstvenom svjedočanstvu o mudrosti države i državnika srednjovjekovne Bosne.

Bosna i Republika Dubrovnik u svojim odnosima stoljećima su izražavale zajedničke težnje i nosili su sa ponosom povijesne zastave života svojih građana u punoj slobodi, sigurnosti, miru i međusobnom poštovanju i uzajamnoj podršci u razvoju. Praznik koji ove godine obilježavamo neka bude podsticaj svima nama u građenju odnosa kakve je Poveljom uspostavio Kulin ban.

Povelja sadrži osnovne principe na kojima počivaju današnja EU i WTO.

Spahić je pozdravio aktivnosti Foruma građana Zenice na centralnoj manifestaciji obilježavanja 830 godina Povelje i izrazio zadovoljstvo što je sa Forumom osnovao FONDACIJU KULIN BAN.

Zajedno smo pokrenuli i inicijativu da se Povelja uvrsti na Listu SVJETSKE BAŠTINE UNESCO-a, kao i da se pozovu Biblioteka Ruske akademije iz Sankt Petersburga i Arhiv Dubrovnika da bosanskohercegovačkoj javnosti pokažu originalne primjerke Povelje Kulin bana koji se nalaze u njihovim institucijama.

U Sarajevu se, u okviru međunarodnog festivala GRAD, 830 godina Povelje obilježava izložbom “Srednjovjekovna Bosna” /otvorena od 5.8.-7.9.2019./ u galeriji Colegium artisticum, susretima historičara na Okruglom stolu vitezova umjetnosti kralja Arta koji će se održati 29. 8.2019. i 6.9.2019. i posjetom Starom gradu Dubrovniku /Ilijaš/ 25.8.2019.

Promenadom kroz Grad Sarajevo, uličnim predstavama i obilaskom muzeja i institucija koje se brinu o baštini, kao i susretom sa građanima i podjelom Povelje /29.8.2019/.

O ovim i drugim programima obilježavanja 830 godina Povelje i učesnicima iz Sarajeva i BiH Festival Grad će održati pres konferenciju u četvrtak, 28.8.2019.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.