Poziv na obilježavanje 830 godina povelje Kulina bana *Arhiva

Aktivni članci 756 od 778, Arhivirani članci 2404 od 2419

Predsjednik Internacionalnog centra za mir i art direktor Festivala GRAD objavio je poziv svim građanima BiH, posebno bosanskohercegovačkoj dijaspori i našim međunarodnim predstavništvima da naredne nedjelje obilježimo dostojanstveno 830 godina povelje Kulina bana. Riječ je o jedinstvenom svjedočanstvu o mudrosti države i državnika srednjovjekovne Bosne.

Bosna i Republika Dubrovnik u svojim odnosima stoljećima su izražavale zajedničke težnje i nosili su sa ponosom povijesne zastave života svojih građana u punoj slobodi, sigurnosti, miru i međusobnom poštovanju i uzajamnoj podršci u razvoju. Praznik koji ove godine obilježavamo neka bude podsticaj svima nama u građenju odnosa kakve je Poveljom uspostavio Kulin ban.

Povelja sadrži osnovne principe na kojima počivaju današnja EU i WTO.

Spahić je pozdravio aktivnosti Foruma građana Zenice na centralnoj manifestaciji obilježavanja 830 godina Povelje i izrazio zadovoljstvo što je sa Forumom osnovao FONDACIJU KULIN BAN.

Zajedno smo pokrenuli i inicijativu da se Povelja uvrsti na Listu SVJETSKE BAŠTINE UNESCO-a, kao i da se pozovu Biblioteka Ruske akademije iz Sankt Petersburga i Arhiv Dubrovnika da bosanskohercegovačkoj javnosti pokažu originalne primjerke Povelje Kulin bana koji se nalaze u njihovim institucijama.

U Sarajevu se, u okviru međunarodnog festivala GRAD, 830 godina Povelje obilježava izložbom “Srednjovjekovna Bosna” /otvorena od 5.8.-7.9.2019./ u galeriji Colegium artisticum, susretima historičara na Okruglom stolu vitezova umjetnosti kralja Arta koji će se održati 29. 8.2019. i 6.9.2019. i posjetom Starom gradu Dubrovniku /Ilijaš/ 25.8.2019.

Promenadom kroz Grad Sarajevo, uličnim predstavama i obilaskom muzeja i institucija koje se brinu o baštini, kao i susretom sa građanima i podjelom Povelje /29.8.2019/.

O ovim i drugim programima obilježavanja 830 godina Povelje i učesnicima iz Sarajeva i BiH Festival Grad će održati pres konferenciju u četvrtak, 28.8.2019.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.