Poziv poslovnoj zajednici na poštivanje svih zakonskih odredbi, kao i mjera za smanjenje rizika od infekcije Covid-19

Redakcija 2. jun 2021 ID: 17322

U skladu sa trenutnom pandemijskom i ekonomskom situacijom koja je na veoma težak način pogodila privredu i druge segmente života naših sugrađana, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo poziva cijelu poslovnu zajednicu na poštivanje svih zakonskih odredbi koje mogu utjecati na dalji rad poslovnih subjekata i njihovih uposlenika, ali i svih građana Kantona Sarajevo.

Iako je epidemiološka situacija u Kantonu Sarajevo u ovom trenutku znatno povoljnija, neophodno je da i dalje svi budemo svjesni situacije u kojoj se još uvijek nalazimo, s obzirom da prijetnja od zaraze još nije prošla. S obzirom da reduciranje mjera za smanjenje rizika od infekcije Covid-19 pogoduje mogućnostima za ponovni rast privrede, posebno ističemo činjenicu da svaka izrečena upravna mjera ili prekršajni nalog može značajno uticati na dalje poslovanje mnogih poslovnih subjekata.

Važno je istaći da je Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS, prije svega, servis građanima i poslovnoj zajednici, te iz tog razloga još jednom apelujemo da poslovni subjekti svojim neodgovornim postupcima ne prisiljavaju inspekcijske organe na poduzimanje represivnih mjera.

U cilju poboljšanja protoka informacija i osiguranja veće transparentnosti procesa i boljeg razumijevanja zakona koje nadziru kantonalni inspekcijski organi, Kantonalna uprava za inspekcijske poslove KS će u najskorije vrijeme pokrenuti aktivnosti koje će izravno biti od pomoći poslovnoj zajednici. U tom smislu, kao jedna od predviđenih aktivnosti, na web stranici www.kuip.ks.gov.ba će biti objavljene liste pitanja i propisa koji su predmet svakodnevnih nadzora kantonalnih inspektora u poslovnim subjektima, sa posebnom pažnjom usmjerenom na propise vezane za epidemiološku situaciju.

Na ovaj način će cijela poslovna zajednica moći na najefikasniji način dobiti sve neophodne informacije o svojim obavezama, te će svi biti u jednakoj mogućnosti poslovati u okviru propisanih zakona i adekvatno se pripremiti za eventualne inspekcijske nadzore.

Izradom neophodnih metodologija i poboljšanjem načina rada inspekcijskih organa ima za cilj efikasno djelovanje na terenu i kvalitetno uređivanje svih oblasti inspekcijskog nadzora što će, nadamo se, na najbolji način biti od koristiti i poslovnoj zajednici u KS.

Dakle, navedene aktivnosti imaju svrhu uređivanje oblasti poslovanja subjekata inspekcijskog nadzora, kojima represivne mjere nisu jedini način i svrha. Cilj treba biti zajednički, odnosno iz pandemije izaći sa što manje gubitaka, s nadom da će postpandemijsko vrijeme donijeti oporavak i stvaranje novih vrijednosti u društvu.

Posebno uznemirujuće za javnost djeluju snimci iz ugostiteljskih objekata u kojima je evidentno da se ugostitelji ne pridržavaju epidemioloških mjera, za koje je već plaćena visoka cijena, životima naših građana.

Iz navedenog razloga upozoravamo da će se drska i neodgovorna kršenja propisa rigorozno sankcionisati, te u slučaju više utvrđenih prekršaja u skladu sa zakonskim rješenjima izricati upravna mjeru zabrane i pečaćenja poslovnih objekata, kao i da će se u slučaju ponovljenih prekršaja kod istih subjekata upućivati zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka nadležnom sudu, uz imperativ određivanja maksimalnih novčanih kazni.

Vlada KS

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 2. jun 2021 @7:45 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2106-020745-17322 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button