Predstava „Žute čizme“ u Društvenom centru Ilijaš u Mrakovu *Arhiva

Info: Aktivni članci 580, Arhivirani članci 4683

U subotu, 22. decembra u prostorijama Društvenog centra Ilijaš – Mrakovo u 19h bit će održana predstava «Žute čizme», reditelja Anesa Osmića. Žute čizme je interaktivna pozorišna predstava zasnovana na elementima fizičkog, ekspresivnog i dramskog pozorišta i tematizira stigmatizaciju osoba koje su preživjele seksualno nasilje. Sastavni dio predstave je diskusija glumaca i publike s ciljem razbijanja stigme nad spomenutom populacijom, te stvaranja međusobnog razumijevanja i poštovanja.

Predstava govori o odnosu društva prema muškarcima i ženama koji su preživjeli seksualno nasilje u konfliktu. Bazirana je na stvarnim svjedočanstvima iz sve tri etničke skupine iz svih dijelova BiH i pokazuje kako su preživjeli tretirani u porodici, zajednici, kod ljekara, socijalnog radnika, komšiluku. Društvo u kojem preživjeli žive je izvor stigme. Preživjele stalno čuju da su krive za ono što im se desilo te da je odgovornost njihova. Ljudi ih sažalijevaju, ignoriraju i ne žele da pričaju o ovoj temi. Sve je to pogrešno jer silovanje se moglo desiti svakome i ono je u ratu samo oružje kako bi se neprijateljska grupa unizila i razorila. Nema veze s pojedincima, ali pojedinci trpe i dan-danas. Zato je fokus predstave na odnosu društva prema preživjelim muškarcima i ženama, jer u konačnici mi smo ti koji ih dvadeset i pet godina poslije “siluju” usputnim grubostima, nepromišljenošću, ignoriranjem, odbacivanjem, ismijavanjem, vjerovanjem kako smo svi mi neke žrtve.

Ako vas neko u zajednici u kojoj živite pljune na ulici jer ste silovani ili vam ljekar kaže da nisi širila noge to ti se ne bi ni desilo, to znači da moramo mijenjati čitavu paradigmu razmišljanja i govora o ovoj temi, ali i nasilja generalno. Pravi početak razgovora o tome na koji način se može desiti u pozorištu, ali se on mora nastaviti u školi, medijima i kompletnom javnom diskursu. Preživjeli, nažalost, vrlo rijetko čuju u javnom prostoru riječi podrške, razumijevanja i solidarnosti. Zato vjerujem da je naš doprinos, iako možda u širem kontekstu gledano skroman, itekako važan, jer poručujemo našoj publici da smo mi ti koji u svojim glavama prvo moramo napraviti promjene, kako bi one bile vidljive i u svakodnevnom životu, kazao je reditelj predstave te edukator Centra za društvena istraživanja Global Analitika, Anes Osmić.

Predstava je nastala u produkciji Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda uz podršku Britanske vlade u BiH. Igranje u Ilijašu je omogućio Centar za društvena istraživanja Global Analitika uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta.

U predstavi igraju Lejla Džanović, Haris Kušmić, Marija Šuković, Salih Lenjinac, Đorđe Mirković, Lejla Džanko, Din Hodžić, Selma Špago, Ivana Bilić, Minela Jajetović – mladi koji pozorište vide kao alatku za društvene promjene te ih s pravom možemo nazvati glumcima i agentima društvenih promjena.

ULAZ JE BESPLATAN

5c1a5d218b0fb

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.