Predstava „Žute čizme“ u Društvenom centru Ilijaš u Mrakovu *Arhiva

DogađajiIlijaš

U subotu, 22. decembra u prostorijama Društvenog centra Ilijaš – Mrakovo u 19h bit će održana predstava «Žute čizme», reditelja Anesa Osmića. Žute čizme je interaktivna pozorišna predstava zasnovana na elementima fizičkog, ekspresivnog i dramskog pozorišta i tematizira stigmatizaciju osoba koje su preživjele seksualno nasilje. Sastavni dio predstave je diskusija glumaca i publike s ciljem razbijanja stigme nad spomenutom populacijom, te stvaranja međusobnog razumijevanja i poštovanja.

Predstava govori o odnosu društva prema muškarcima i ženama koji su preživjeli seksualno nasilje u konfliktu. Bazirana je na stvarnim svjedočanstvima iz sve tri etničke skupine iz svih dijelova BiH i pokazuje kako su preživjeli tretirani u porodici, zajednici, kod ljekara, socijalnog radnika, komšiluku. Društvo u kojem preživjeli žive je izvor stigme. Preživjele stalno čuju da su krive za ono što im se desilo te da je odgovornost njihova. Ljudi ih sažalijevaju, ignoriraju i ne žele da pričaju o ovoj temi. Sve je to pogrešno jer silovanje se moglo desiti svakome i ono je u ratu samo oružje kako bi se neprijateljska grupa unizila i razorila. Nema veze s pojedincima, ali pojedinci trpe i dan-danas. Zato je fokus predstave na odnosu društva prema preživjelim muškarcima i ženama, jer u konačnici mi smo ti koji ih dvadeset i pet godina poslije “siluju” usputnim grubostima, nepromišljenošću, ignoriranjem, odbacivanjem, ismijavanjem, vjerovanjem kako smo svi mi neke žrtve.

Ako vas neko u zajednici u kojoj živite pljune na ulici jer ste silovani ili vam ljekar kaže da nisi širila noge to ti se ne bi ni desilo, to znači da moramo mijenjati čitavu paradigmu razmišljanja i govora o ovoj temi, ali i nasilja generalno. Pravi početak razgovora o tome na koji način se može desiti u pozorištu, ali se on mora nastaviti u školi, medijima i kompletnom javnom diskursu. Preživjeli, nažalost, vrlo rijetko čuju u javnom prostoru riječi podrške, razumijevanja i solidarnosti. Zato vjerujem da je naš doprinos, iako možda u širem kontekstu gledano skroman, itekako važan, jer poručujemo našoj publici da smo mi ti koji u svojim glavama prvo moramo napraviti promjene, kako bi one bile vidljive i u svakodnevnom životu, kazao je reditelj predstave te edukator Centra za društvena istraživanja Global Analitika, Anes Osmić.

Predstava je nastala u produkciji Populacijskog fonda Ujedinjenih naroda uz podršku Britanske vlade u BiH. Igranje u Ilijašu je omogućio Centar za društvena istraživanja Global Analitika uz podršku Federalnog ministarstva kulture i sporta.

U predstavi igraju Lejla Džanović, Haris Kušmić, Marija Šuković, Salih Lenjinac, Đorđe Mirković, Lejla Džanko, Din Hodžić, Selma Špago, Ivana Bilić, Minela Jajetović – mladi koji pozorište vide kao alatku za društvene promjene te ih s pravom možemo nazvati glumcima i agentima društvenih promjena.

ULAZ JE BESPLATAN

5c1a5d218b0fb

Autor članka je Redakcija sa 128 aktivnih i 1032 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.