“Prekinite razgovore s korumpiranim političarima, pomozite građanima BiH”

Redakcija 18. apr 2021 ID: 14225

“Prekinite razgovore s korumpiranim političarima i pomozite građanima BiH”, navodi se u apelu neformalne grupe građana iz” Građanske inicijative za dostojanstvenu BiH”.

Pismo su uputili ambasadama SAD-a, Njemačke i Francuske, Misije EU u BiH i OHR-u. Uputili su zahtjev za “hitnim prekidom dosadašnje prakse pregovaranja o ključnim pitanjima budućnosti naše domovine sa političkim liderima koji snose najveću odgovornost i krivicu za postojeće stanje u kojem se nalazi BiH i svi njeni građani”.

“Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović, za koje postoje indicije, a što se i procesuira pred nadležnim institucijama, su korumpirani, nacionalistički političari koji se lažno predstavljaju nacionalnim liderima prvenstveno zahvaljujući višegodišnjim manipulacijama duboko kompromitiranim izbornim procesom, a koji se nalaze na slobodi isključivo zato što kontroliraju tužilaštva i sudove za koje postoji osnovana sumnja da ne procesuiraju optužbe za njihov višegodišnji drski kriminal i sijanje međunacionalne mržnje”, navode u pismu.

Prekinite razgovore s korumpiranim političarima
Ističi kako su veliku uznemirenost građana izazvale informacije o tome da je i u Predsjedništvu Bosne i Hercegovine, prilikom nedavnog susreta sa predsjednikom Republike Slovenije, “vođen razgovor o mogućnostima uništenja naše domovine, odnosno mirne etničke podjele Bosne i Hercegovine”.

“U ime ogromnog, najvećeg broja građana Bosne i Hercegovine poručujemo vam: Bosna i Hercegovina se ne može podijeliti, a svaki obnovljeni pokušaj etničke podjele naše domovine završiće se neuspjehom, uz novo prolijevanje krvi, žrtve, razaranja i rat koji se neće odvijati samo unutar njenih granica. Podsjećamo vas da ste u bliskoj prošlosti iznevjerili obećanja data i sebi i nama: govorili ste “nikad više Aušvic”, a onda ste 1995. godine omogućili genocid u zaštićenoj zoni Ujedinjenih nacija u Srebrenici. Tada ste na isti način tretirali građane koji su se branili, branili su svoje domove i međunarodno priznatu Bosnu i Hercegovinu i one koji su skoro četiri godine, pred vašim očima, terorizirali civile, čineći pritom genocid, monstruozne ratne zločine i zločine protiv čovječnosti. Nažalost, sa istom praksom nastavljate i danas, jednako se odnosećii prema onima koji negiraju i slave genocid i udruženi zločinački poduhvati prema onima koji su njihove žrtve”, ističu.

Njihovi zahtjevi
1. Odmah prekinite sve razgovore o reformama u Bosni i Hercegovini sa nelegitimnim, korumpiranim, nacionalističkim liderima ogrezlim u kriminalu, kakvi su Milorad Dodik, Dragan Čović i Bakir Izetbegović;

2. Pomozite građanima Bosne i Hercegovine u nabavci prijeko potrebnih vakcina protiv covida-19;

3. Sve razgovore o ustavnim i promjenama Izbornog zakona vratite u okvire standarda jednakih prava za sve građane Bosne i Hercegovine, u skladu sa preporukama Vijeća Evrope i Venecijanske komisije, te presuda Evropskog suda za ljudska prava;

4. Sve razgovore o ustavnim i promjenama Izbornog zakona vratite u institucije Bosne i Hercegovine, uz ravnopravan tretman vladajućihi opozicionih partija, te predstavnika nevladinih organizacija i akademske zajednice;

5. Hitno pomozite u stvaranju neophodne infrastrukture (elektronsko glasanje, zakonito glasanje putem pošte, nadzor nad kompletnim izbornim procesom, uključujući i nadzor nad biračkim spiskovima, izbor biračkih odbora i brojanje glasova, stvaranje osposobljenje organizacije ili koalicije organizacija civilnog društva za nadzor izbora, pomoć profesionalnim medijima…) radi stvaranja preduslova za prve istinski demokratske izbore u poslijeratnoj Bosni i Hercegovini;

6. Iskoristite svoj uticaj i moć za hitnu reformu pravosuđa u Bosni i Hercegovini

Od vas očekujemo djela
“Uvjeravamo vas da ne postoji bolja investicija u Bosnu i Hercegovinu od pomoći njenim građanima u stvaranju demokratskog, građanskog, sekularnog društva i pravne države. Pred vama je izbor, da li ćete pomoći građanima Bosne i Hercegovine ili lažnim, korumpiranim nacionalističkim “vođama naroda” koji decenijama širenjem straha kao taoce drže sve njene građane. Od vas ne očekujemo riječi, već djela”, navodi se u pismu Građanske inicijative za dostojanstvenu Bosnu i Hercegovinu.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 18. apr 2021 @8:16 od strane autora Redakcija osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN1/2104-180816-14225 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button