Preko 50 aktivnih korisnika od 178 koji se nalaze na spisku javne kuhinje u Ilijašu *Arhiva

Ilijaš

Punkt Javne kuhinje Crvenog križa za podjelu hrane korisnicima u stanju socijalne potrebe sa područja Ilijaša počeo je sa radom 2014-te godine.

Punkt je otvorenjem imao 146 korisnika, a trenutno ih je 178 od kojih su njih preko 50 aktivni korisnici dnevnih obroka.

Korisnike određuje Centar za socijalni rad.

Obroke obezbjeđuje Javna kuhinja CK, a Općina Ilijaš je zauzela učešće u partcipaciji troškova prijevoza hrane na relaciji Sarajevo-Ilijaš i obezbijedila adekvatan prostor u ulici Hašima Spahića do broja 23.

Neki od korisnika su sa područja Crne  Rijeke  sto predstavlja izazov jer ipak se radi o starijim i iznemoglim osobama a zbog daljine veoma je teško svakodnevno dolaziti u Ilijaš.

U razgovoru sa korisnicima kuhinje saznali smo da su poprilično zadovoljni sa hranom.

U Bosni i Hercegovini je sve više korisnika javnih kuhinja, u Ilijašu je sve veći broj porodica koje sebi ne mogu redovno priuštiti ni krišku hljeba. Zbog toga se širom zemlje otvaraju nove takve narodne kuhinje, umjesto da se zatvaraju.

Otvorenjem punkta javne kuhinje 2014. godine 146 korisnika se do danas povećalo na 178 a ta brojka bila bi dosta  veća da svi  u potrebi mogu ostvariti to pravo. Problem je kako nam kaže jedan od korisnika za porodice koje su pod kirijom a gazde neće ili ne mogu da daju ugovor o stanovanju kako bi to pravo mogli ostvariti.

Da bi osvarili pravo na dnevne obroke javne kuhinje morate imati prebivalište na području  općine Ilijaš.

5b4c5b9014061

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.

Povezane Vijesti

Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.