BiH

Preminuo Momčilo Krajišnik

Osuđeni ratni zločinac Momčilo Krajišnik preminuo je jutros na Klinici intenzivne medicine za nehirurške grane UKC RS od posljedica infekcije novim koronavirusom, saopšteno je iz Univerzitetsko kliničkog centra Republike Srpske u Banjaluci.

Krajišnik je presudom Haškog tribunala 17. marta 2009. osuđen na 20 godina zatvora za zločine počinjene tokom rata u BiH.

Proglašen je odgovornim za deportacije, prisilna premještanja i zločine nad civilima Bošnjacima i Hrvatima u BiH u periodu od aprila do decembra 1992. godine, u općinama Zvornik, Banjaluka, Prnjavor, Bijeljina, Bratunac, Bosanska Krupa, Sanski Most, Trnovo i Sokolac. Proglašen je krivim i jer je bio dio udruženog zločinačkog poduhvata koji je imao za cilj etničko čišćenje teritorija koje su tokom rata bile pod kontrolom bosanskih Srba.

Nakon odslužene dvije trećine kazne, pušten je na slobodu 2013. godine.

Krajšnik je bio jedan od osnivača Srpske demokratske stranke (SDS). Nakon prvih višestranačkih općih izbora 1990. godine izabran je za predsjednika Skupštine Socijalističke Republike Bosne i Hercegovine.

Od 1996. do 1998. godine bio je član Predsjedništva BiH.

Povezani članci

Back to top button