Preostalih 20 respiratora dolazi u Sarajevo

Info: Aktivni članci 553, Arhivirani članci 4683

Sutra će avionom iz Pekinga u Sarajevo stići 20 respiratora koje je nabavila “FH Srebrena malina”, no pitanje koje se postavlja je kako će ta firma platiti PDV s obzirom na to da su joj blokirani računi.

Da bi uvoznik, u ovom slučaju “Srebrena malina”, pokrenuo carinsku proceduru potrebno je da ima svu neophodnu dokumentaciju kada roba stigne na aerodrom. Carinski postupak, dakle, može pokrenuti odmah.

Ukoliko nema svu potrebnu dokumentaciju, postoji opcija da se roba stavi u tzv. postupak skladištenja robe pod carinski nadzor.

“FH Srebrena malina” će sutra, s obzirom na to da joj ističe dozvola za uvoz robe koju izdaje Agencije za lijekove i medicinska sredstva BiH, morati osigurati potrebnu dokumentaciju kako ne bi došla u situaciju da nema pravo na uvoz medicinske opreme, odnosno respiratora i da mora ponovo pokrenuti proces dobijanja dozvole od Agencije za lijekove i medicinska sredstva.

Pitanje koje se postavlja – šta nakon što se završi carinski postupak uvoza jer slijedi naredni korak, a to je plaćanje PDV-a. Kako će “Srebrena malina” platiti PDV kada su joj blokirani računi sa više od milion KM?

I sam vlasnik firme Fikret Hodžić je javno kazao da nema novca da plati PDV te je tražio od Suda BiH da mu se odobre sredstva kako bi izmirio obaveze. No, to se nije dogodilo i sredstva će biti blokirana do okončanja postupka, saopćeno je ranije iz Tužilaštva BiH i SIPA-e.

“Roba može izaći iz carinskog nadzora odmah kada se osigura bankarska garancija ili se uplati novac na jedinstveni račun Uprave za indirektno oporezivanje (UIO)”, rekao je za Klix.ba Ratko Kovačević, glasnogovornik UIO.

Ukoliko će špediter dati bankarsku garanciju, onda počinje teći rok od 10 dana za uplatu iznosa PDV-a i roba može ući na carinsku teritoriju BiH. Ako nema bankarske garancije, onda uplata mora leći direktno na račun UIO da bi roba izašla iz carinskog nadzora.

izvor Klix.ba

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.