Preporuke građanima u KS zbog povećane zagađenosti zraka *Arhiva

Slaba kiša bi trebala da nastavi padati, dok je u srijedu moguć i nešto jači vjetar koji bi mogao doprinijeti poboljšanju kvalitete zraka - saopćeno je iz Pres-službe Kantrona Sarajevo.

Info: Aktivni članci 662, Arhivirani članci 3920

Pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo bilježe prekoračenje dozvoljenih vrijednosti za PM10 čestice. U isto vrijeme, stanje kvaliteta zraka nije ujednačeno na teritoriji Kantona te se izdvaja područje Vijećnice sa najnižim koncentracijama kao i područje Ilidže i Ilijaša sa najvećim izmjerenim koncentracijama. Ostali praćeni polutanti u zraku su u granicama dozvoljenih vrijednosti.

Iako je promjenom meteoroloških uslova temperaturna inverzija nestala, ovakvo neujednačeno stanje kvaliteta zraka je nastalo jer nije bilo jačeg vjetra niti intenzivnijih padavina koje bi značajnije smanjile akumulirane zagađujuće materije iz atmosfere iznad Sarajevske kotline. Ipak, zadržavanje sličnih vremenskih uslova danas i sutra trebao bi imati jači efekt na smanjenje koncentracija zagađujućih materija u zraku. Slaba kiša bi trebala da nastavi padati, dok je u srijedu moguć i nešto jači vjetar koji bi mogao doprinijeti poboljšanju kvalitete zraka.

S obzirom na promjenjivost vremenskih prilika i koncentracija u svim zonama Kantona Sarajevo na snazi ostaje Pripravnost, zbog čega treba primjenjivati i sve mjere predviđene u okviru ove epizode.

Zbog svega ovoga iz Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo preporučuju stanovništvu, kako rizičnim grupama tako i zdravoj polulaciji, da svoje kretanje i boravak na otvorenom svedu na minimum te da koliko im to mogućnosti dozvoljavaju borave na čistom zraku na obližnjim planinama.

Naglašavaju da pri svakom eventualno neizbježnom boravku na otvorenom koriste zaštitu u vidu respiratornih zaštitnih maski, kako bi bar djelimično ublažili štetni uticaj lebdećih čestica i čađi na svoje zdravlje. Sugerišu i smanjenje provjetravanja prostorija do promjene vremenskih prilika. Potcrtavaju da se ne preporučuje vježbanje i trčanje na otvorenom, jer se na taj način usljed dubokog disanja veće količine zračnih polutanata unose u pluća.

Ističu i kako je potrebno ograničiti kretanje na otvorenom (parkovi, igrališta…), pri čemu ovu preporuku posebno upućuju visokorizičnim grupama stanovništva kao što su trudnice, djeca, starije osobe i hronični bolesnici. Također ovoj grupi stanovništva preporučuju da ne borave u zadimljenim i neventiliranim prostorijama.

Podsjećaju hronične bolesnike sa plućnim i srčanim oboljenjima da redovno koriste svoju terapiju te da se u slučaju pogoršanja osnovne bolesti obavezno blagovremeno jave ordinirajućem ljekaru.

Stanovnici Kantona Sarajevo više informacija o mjerama samozaštite mogu naći u preporukama Ministarstva zdravstva KS OVDJE.

Najnovija obavještenja vezana za kvalitet zraka i izmjerene vrijednosti praćenih polutanata mogu se pratiti na stranici: http://kvalitetzraka.ba/ kao i na stranici Vlade Kantona Sarajevo.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.