Preporuke o obrednom klanju životinja povodom Kurban bajrama *Arhiva

Aktivni članci 745 od 768, Arhivirani članci 2689 od 2704

Veterinarska stanica Kantona Sarajevo je apelovala građanima da prilikom nabavke i obrednog klanja životinja zbog Kurban bajrama vode računa o zdravstvenom stanju životinja.

Upozorili su da u Bosni i Hercegovini postoje područja u kojima je registrovana bruceloza – bakterijska bolest od koje obolijevaju ljudi kontaktom sa zaraženom životinju.

Objasnili su da je riječ o sistemskoj bolesti koja se manifestuje simptomima kao što su: povišena temperatura, groznica, izraženo znojenje, glavobolja, bolovi u zglobovima i mišićima, kao i opšta slabost organizma.

Građani koji namjeravaju nabaviti, prodavati, distribuirati ili konzumirati kurbansko meso moraju obratiti pažnju na sljedeće stvari:

1. Da li je životinja propisno obilježena, odnosno da li posjeduje identifikacioni broj (ušnu markicu), koji je određen vid garancije da je životinja bila pod veterinarskim nadzorom;
2. Tražiti od prodavca potvrdu o zdravstvenom stanju životinje;
3. Ne uzimati u obzir kupovinu životinje nepoznatog zdravstvenog statusa;
4. Ukoliko je nepoznat zdravstveni status životinje namijenjen obrednom klanju obavezno je angažirati veterinara, koji će pokrenuti postupak dijagnostičkog ispitivanja;
5. Procedura dijagnostičkog ispitivanja zahtijeva vrijeme, te treba voditi računa o pravovremenom angažovanju nadležnog veterinara;
6. Nakon što se izvrši obredno klanje, posebnu pažnju treba obratiti na uklanjanje nejestivih dijelova, odnosno da otpad bude adekvatno zbrinut i deponovan i
7. Ukoliko primjetite bilo kakve nepravilnosti ili trebate dodatne savjete potrebno je kontaktirati nadležnog veterinara.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.