Preporuke za hadž: Zabranjeno isticanje političkih i mezhebskih parola *Arhiva

Info: Aktivni članci 555, Arhivirani članci 4439

Kraljevina Saudijska Arabija vodi brigu o tome da svi muslimani vjerski obred hadž, umru i posjetu svetim mjestima što lakše obave, saopćeno je iz Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u Bosni i Hercegovini.

Postoje zakonske sankcije za one koji svojim postupcima prave neprijatnosti onima koji obavljaju hadž, umru i time narušavaju mirno obavljanje ta dva vjerska čina. Ovo ima svoje uporište u proglasu 17. konferencije ministara vanjskih poslova zemalja Islamske konferencije koja je održana u Jordanu 1408. hidžretske godine.

Na toj konferenciji je potvrđeno da Vlada Kraljevine Saudijske Arabije vodi brigu o dva sveta mjesta i da oni koji ih posjećuju imaju mir i sigurnost.

Tada je odlučeno da za dobro gostoprimstvo hadžija i i što lakšeg obavljanje hadža treba da dolazak bude za sve hodočasnike organiziran čime će se osigurati da im bude ugodno u uslugama koje im osiguravaju nadležne službe u Saudijskoj Arabiji, stoji u saopćenju Ambasada Kraljevine Saudijske Arabije u BiH.

Iz Ambasade navode da “Kraljevina Saudijska Arabija ne dozvoljava da bilo ko ističe političke ili mezhebske parole i time da remeti blagost i mirnoću za ostale koji obavljaju hadž ili umru”.

Svi muslimani trebaju voditi brigu o osjećajima svoje braće kao i duhovnosti i specifičnosti ovog mjesta.

Proglas također potvrđuje da sve zemlje članice Islamske konferencije trebaju da sarađuju sa Vladom Kraljevine Saudijske Arabije u svemu onome što je potrebno za realizaciju adekvatne procedure i punog komfora za one koji posjećuju sveta mjesta, poručili su iz Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije u BiH.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.