Preporuke za smanjenje rizika od širenja koronavirusa: Čuvajte sebe i druge

Info: Aktivni članci 569, Arhivirani članci 4439

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju u našoj zemlji i svijetu, građanima preporučujemo da se ponašaju odgovorno i slušaju savjete struke, kako bi sačuvali svoje zdravlje i zdravlje ljudi oko sebe.

  • Živote i zdravlje ćete sačuvati tako što ćete često i temeljito prati ruke sapunom i vodom (najmanje 20 sekundi) ili sredstvima za čišćenje ruku na bazi alkohola (min. 70%).
  • Držite distancu od najmanje jedan metar između vas i drugih ljudi, posebno onih koji kašlju i kišu. Izbjegavajte dodirivati oči, nos i usta rukama.
  • Prilikom kašljanja ili kihanja prekrijte usta i nos unutrašnjom stranom lakta ili jednokratnom maramicom.
  • Izbjegavajte veće grupe ljudi, javna okupljanja i boravak u zatvorenim javnim prostorima, kao i rukovanje, grljenje i poljupce.

Preporuke pri ulasku u kuću

Kako bi zaštitili sebe i ukućane od izlaganja koronavirusu najbolja preporuka je ostati kod kuće. Međutim postoje izuzeci kada moramo izaći u prodavnicu, na posao ili sl. Kada se to desi, prilikom vraćanja kući potrebno je primijeniti nekoliko preporuka.

Pogledajte preporuke EU Info Centra u BiH:

Koronavirus ne opstaje na svim površinama isto

Pogledajte koliko se virus zadržava na različitim površinama.

Simptomi bolesti COVID-19

Najčešći simptomi bolesti COVID-19 su povišena temperatura, umor i suvi kašalj. Neki pacijenti mogu imati bolove u mišićima, začepljen nos, curenje iz nosa, bol u grlu ili proljev. Ovi simptomi su obično blagi i počinju se javljati postepeno. Pojedine osobe se zaraze, ali se kod njih ne razviju simptomi i ne osjećaju se bolesno. Otprilike jedna od šest osoba koja dobije COVID-19 ima ozbiljan oblik bolesti i ima probleme sa disanjem.

izvor: BHRT

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.