Prezentacija elaborata o usklađivanju površina državnih šuma i šumskih zemljišta na području KS *Arhiva

Ilijaš

U sali Općinskog vijeća Općine Ilijaš održana je prezentacija elaborata o usklađivanju površina državnih šuma i šumskih zemljišta na području Kantona Sarajevo. Projekat organizira i finansira Federalno ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva, a prezentator elaborata bio je Samir Omerović iz JP Bosanaskohercegovačke šume.

U uvodnom dijelu izlaganja navedeni su razlozi za izdavanje i promjene namjene zemljišta. Šumska zemljišta iz kategrije goleti i šibljaka podesnih za pošumljavanje, te zemljišta planinskih pašnjaka i rudina nalaze se prema odredbama starijih varijanti zakona o šumama i Zakona o šumama KS u nadležnosti, u nekim slučajevima i vlasništvu, korisnika šuma, a koja su ugovorom o prenosu poslova gospodarenja potpisana između nadležnog resornog ministarstva i korisnika šuma.

U konkretnom slučaju radi se o Kantonalnom javnom preduzeću za gospodarenje državnim šumama “Sarajevo šume” d.o.o. i Ministarstvu privrede KS. S obzirom na sve veći interes za tursitički i privrednim razvojem Kantona Sarajevo stvorila se potreba da se navedene kategorije zemljišta stave u funkciju tog razvoja.

Naime, radi se o površinama koje KJP “Sarajevo šume” d.o.o. opterećuje sa aspekta zaštite i pošumljavanja, te tom preduzeću stvaraju veće troškove, a kada bi se te iste površine stavile u funkciju privrednog razvoja stvarale bi novu dodatnu vrijednost i korisnika šuma rasteretile prethodno navednih obaveza.

U tom smislu neophodno je definisati model kako te površine staviti u funkciju razvoja Kantona. Model bi se sastojao iz seta koraka i zakonskih propisa koji regulišu ovu oblast kako bi se navedene površine stavile u prethodno navedenu funkciju.

izvor: Općina Ilijaš

Autor članka je Redakcija sa 141 aktivnih i 784 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net | +387(0)62 118 465

#IlijašNet #iNet | 2018 IlijašNet© Prvi u Ilijašu
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.