Prijave za “Marš mira” Ilijaš-Nezuk-Potočari *Arhiva

Info: Aktivni članci 350, Arhivirani članci 4695

U okviru manifestacije “Dani sjećanja – Srebrenica 11. juli 1995. god.”, za obilježavanje 24. godišnjice, Organizacioni odbor kojeg je imenovao Općinski nečelnik je donio odluku o učešću na Maršu mira 2019. godine.

Zainteresirani građani, koji žele da učestvuju u Maršu mira Ilijaš-Nezuk-Potočari, moraju se prijaviti koordinatoru, kojeg je odredio Organizacioni odbor, gospodinu Safetu Gabeljiću a  prijave možete izvršiti putem broja telefona 061 269 084 ili putem email-a: safet.gabeljic@gmail.com.

Prijave traju do 06.07.2019. godine. Polazak autobusa je sa stanice u Ljubnićima, 08.07.2019. godine u 04:00 sata, sa stajanjem na autobuskim stanicama u Podlugovima, Ilijašu, Starom Ilijašu i Malešićima.

Ukoliko dođe do izmjena informacija bićete obavješteni. 

Marš mira je pješački pohod, koji se održava u sklopu obilježavanja godišnjice genocida nad Bošnjacima u Srebrenici i njenoj okolini, s ciljem odavanja počasti žrtvama genocida te podsjećanja na stravične zločine koje su počinile snage vojske i policije Republike Srpske, potpomognute snagama iz Srbije, nad Bošnjacima “Sigurnosne zone UN-a” – Srebrenica, u julu 1995. godine.

Kolona učesnika, koja broji hiljade ljudi sa skoro svih dijelova planete i svake godine se povećava, kreće iz MZ Nezuk (općina Sapna) i u periodu od tri dana prelazi put dug oko 100 kilometara, da bi došla do Potočara (općina Srebrenica).

Učesnici po završetku Marša imaju priliku prisustvovati komemoraciji i učestvovati u obavljanju dženaze-namaza i ukopu identificiranih žrtava genocida, pronađenih u nekoj od masovnih grobnica sa lokaliteta kojima su i sami prolazili u sklopu planirane maršute.

Marš mira traje tri dana, od 08. – 09. jula 2019. godine.

Kolona polazi u ponedjeljak, 08.07.2017. između 08:45h i 09:00h iz Nezuka, općina Sapna. Na potezu od Nezuka – kao polazišta, pa do Potočara – kao odredišta, učesnici prolaze slijedećom maršutom: Nezuk – Baljkovica – Parlog – Crni Vrh – Snagovo – Liplje – Jošanica – Donja Kamenica – Bakrači – Glodi – Udrč – Cerska – Kaldrmica – Đugum – Mravinjci – Burnice – Kameničko Brdo – Ravni Buljim – Jaglići – Šušnjari – Budak – Potočari (Memorijalni centar).

5d09363e8f26c

 

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.