Prije 40 godina umro je Josip Broz Tito: Čovjek kojeg će se ovi prostori uvijek sjećati

Info: Aktivni članci 635, Arhivirani članci 4683

Nakon duge agonije i nekoliko dana prije 88. rođendana, 4. maja 1980. godine, umro je Josip Broz Tito, doživotni predsjednik SFRJ i saveza komunista, piše francuski AFP o jugoslavenskom vođi koji je odbio pokroviteljstvo Sovjetskog Saveza i čvrstom rukom vladao mozaikom naroda i vjera.

Povodom 40. godišnjice Titove smrti, France Presse se prisjetio izvještavanja o njegovoj smrti nakon gotovo četiri mjeseca liječenja u bolnici u Ljubljani, tugovanja u državi i sahrani u Kući svijeća na Dedinju, u Beogradu.

Te nedjelje jugoslavenske novine su izašle sa naslovima da je Tito u kritičnom stanju, a onda je naveče stigla vijest da je umro.

“Radničkoj klasi, radnim ljudima i građanima, narodima i narodnostima Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije: Umro je drug Tito”, objavljeno je u saopštenju Centralnog komiteta Saveza komunista Jugoslavije koje je na televiziji pročitao Miroslav Lilić.

Kada mu se život ugasio, taj starac nije bio teži više od četrdesetak kilograma.

Tito je u januaru hospitalizovan zbog problema sa cirkulacijom povezanim s dijabetesom, amputirana mu je lijeva noga, a uslijedile su brojne komplikacije: ttkazivanje bubrega, uzastopne upale pluća, unutrašnje krvarenje, sepsa, oštećenje jetre i na kraju stanje kome, prenosi agencija Hina.

Sedam dana žalosti

Državna televizija počela je emitovati program u kojem se slavio bivši vođa otpora jugoslavenskih partizana u Drugom svjetskom ratu i utemeljitelj narodne republike 1945.

Josip Broz uzeo je ime Tito 30-ih godina 20. vijeka, nakon petogodišnje zatvorske kazne zbog pripadnosti Komunističkoj partiji koja je u to vrijeme bila zabranjena.

Politički je formiran u Moskvi gdje je prije rata radio u Kominterni, a njegovim krajem postaje komunistički vođa zemlje koju je razdirala unutrašnja mržnja i čije je jedinstvo očuvao željeznom rukom.

Sa Staljinom je raskinuo 1948. i postao jedan od suosnivača Pokreta nesvrstanih. Ali bio je i ljubitelj cigara i raskošnih, sjajnih ili pak potpuno bijelih uniformi, koji je na Brionima ili na jahti u Jadranskom moru častio brojne svjetske čelnike i holivudske zvijezde.

Nakon njegove smrti proglašeno je sedam dana žalosti sa televizijskim i radijskim programima posvećenim njegovom veličanju, simfonijama i tužnim pjesmama.

Plavi voz i stotine hiljada ljudi u Zagrebu

U ponedjeljak 5. maja iz Ljubljane je prema Beogradu krenuo Plavi voz sa njegovim mrtvačkim kovčegom koji je zastajao putem kako mu bi građani mogli odati počast. U vozu su bili i njegovi sinovi Žarko i Mišo.

Na zagrebačkom Glavnom kolodvoru, u Titovoj rodnoj Hrvatskoj, voz su dočekale stotine hiljada ljudi. Građani širom Jugoslavije su na vijest o smrti izašli na ulice, često u suzama, i kleli se “da nikada neće skrenuti sa njegovog puta”.

U Beogradu su u izlozima radnji izloženi njegovi portreti sa crnim florom i slogani u njegovu slavu: “Tito, tvoje ime je sloboda”.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.