Primaju 2.500 KM kad rode, a digle su ruku protiv 180 KM za nezaposlene porodilje u Federaciji *Arhiva

Info: Aktivni članci 622, Arhivirani članci 4683

“Status zastupnica u Parlamentu FBiH je stopostotno regulisan. Postojeći zakon im omogućava 12 mjeseci porodiljskog odsustva i puni iznos plate, i to više od 2.500 KM mjesečno. Neke od žena koje imaju mogućnost i koriste ovo pravo, glasale su protiv 180 KM mjesečno za nezaposlene porodilje u trajanju od šest mjeseci”, kazala je za Interview.ba zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH Sabina Ćudić, nakon što amandman ove stranke na budžet FBiH, prema kojem je iznos od 7,4 miliona KM, koliko je predviđeno za povećanje plata uposlenim u administraciji, trebao biti usmjeren na sufinansiranje naknada po kantonima porodiljama i trudnicama, ipak nije usvojen.

Podsjetimo, na sjednici Federalnog parlamenta, koja je održana tokom sedmice, po hitnom postupku je usvojen budžet Federacije BiH, ali je zato odbijeno 86 amandmana na isti, među kojima I ovaj o porodiljskoj naknadi po kantonima.

– To nije idealno i dugoročno sistemsko rješenje, koje ćemo rješavati putem novog zakona koji će Naša stranka uputiti u procedure, ali radi se o hitnoj interventnoj mjeri kako bismo obezbijedili osnovno dostojanstvo svim nezaposlenim porodiljama – naglasila je za interview.ba Sabina Ćudić, predlagačica amandmana ispred Naše stranke.

Prava nezaposlenih porodilja na nivou FBiH nisu ujednačena. Samo u Bosansko-podrinjskom i Sarajevskom kantonu nezaposlene porodilje primaju naknadu u trajanju od 12 mjeseci. Naknadu u trajanju od šest mjeseci porodilje primaju u četiri kantona, dok se u ostalim kantonima radi o jednokratnoj pomoći.

Zadnja rupa na svirali

Sve zemlje Evrope su regulisale ovo pitanje, a u BiH je pravo na naknadu sistemski rješeno samo na području Republike Srpske. U FBiH porodilje će, sve do neusvajanja konkretnog zakonskog rješenja, I dalje biti tretirane kao socijalni slučajevi kojima bi trebala biti dovoljna jednokratna pomoć u iznosu od stotinu KM.

Unatoč tome, 9 zastupnica, jednako kao i brojni zastupnici, bili su suzdržani u vezi s ovim amandmanom koji bi pomogao svim nezaposlenim porodiljama u Federaciji BiH I time onemogućili njegovo usvajanje.

Od ovih 9 zastupnica čak 7 je iz iste partije – SDA, pa su tako Samira BegićSebija IzetbegovićAdisa Kokić-HinovićMelika MahmutbegovićEdita MazićBelma Pojskić i Kenela Zuko  ostale suzdržane, bez obzira što je u samoj programskoj deklaraciji stranke (čl 16) upravo briga o porodici, porodiljama I djeci vidno istaknuta:

Nastavit ćemo promovirati vrijednosti braka između muškarca i žene i porodice kao temelja stabilnog i zdravog društva. Insistirat ćemo na zaštiti žene – majke i porodica sa više djece. Podržavat ćemo i raditi na unapređenju predškolskog obrazovanja, a posebnu pažnju posvetit ćemo odgoju i obrazovanju djece sa posebnim potrebama i djece bez roditelja. Dosljedno ćemo se zalagati za sprečavanje i borbu protiv pošasti suvremenog svijeta koje posebno destruktivno djeluju na djecu i porodicu – narkomanija, prostitucija, alkoholizam, pornografija itd. Pojačati napore, uz sistematske mjere, koje će stimulirati pomoć porodicama sa više djece i tako zaustaviti negativan trend nataliteta – stoji u ovoj deklaraciji. 

Također, suzdržane su bile i žene u Klubu stranaka okupljenih oko HDZ-a, a radi se o Jelki Miličević i Delfi Dejanović.

Melika Mahmutbegović, zastupnica SDA u Parlamentu FBiH za interview.ba je kazala kako je prijedlog ovog amandmana “više populistički nego suštinski, jer većina njih koji nisu u toku, dio koji je predviđen za povećanje plata, primarno shvataju kao povećanje samo izabranim zastupnicima”:

– Međutim, u tom povećanju su oni  koji su u državnom sektoru, ali i oni koji imaju prilično niske plate, dakle i tu sjede žene koje imaju niske koeficijente i na kraju krajeva niske plate, ali i  žene koje će sutra biti  porodilje – smatra Mahmutbegović.

Kako je kazala, premijer Federacije BiH Fadil Novalić dao je zaključak koji bi išao ka tome da se trajno riješi problem porodilja i to osnivanjem Fonda za porodilje.

– Mi smo cijeli prethodni mandat radili na rješavanju ovog problema, i došli smo do toga da je zakon o pomoći porodici s djecom  već u formi nacrta, i on treba da bude upućen Parlamentu. Nakon usvajanja Parlamenta i formiranja Fonda za zaštitu porodilja,  trajno bi riješili pitanje nezaposlenih porodilja – istakla je Mahmutbegović.

Dodala je da bi ovaj zakon trebao biti prvi koji će ići u proceduru, što je obećao i premijer.

– Ukoliko on to ne uradi onda uvijek ima prostora da se napravi korekcija u rebalansu budžeta – zaključila je.

Obećanje,  ludom radovanje

Međutim, Nasiha Pozder, zastupnica Naše stranke u Parlamentu FBiH kazala je da, iako su premijeru FBiH kao zadatak postavili usvajanje zakona i formiranje Fonda za porodilje, čime bi se na neki način ovo pitanje trajno riješilo, Vlada koja je trenutno tu, a u kojoj je i Melika Mahmutbegović do sada su već trebali izraditi zakon i pustiti ga u procedure.

– Po usvajanju Zakona o radu, od čega je prošlo već 4 godine, insistirali smo na uspostavljanju Fonda za porodilje, dakle i to je bio jedan od amandmana Naše stranke, ali unatoč tome, Vlada za ove četiri godine nije bila u stanju bilo šta napraviti i pokrenuti – naglasila je Pozder.

Osvrnula se i na izjavu Melike Mahmutbegović o platama u administraciji, te istakla kako je to više nego bahata izjava jer su plate u administraciji veće nego u realnom sektoru.

– Ja ne vidim šta će nekom ko radi u administraciji ili konkretno u Parlamentu tačno značiti povećanje plata od nekih cirka 60 KM, ako znamo da bi  od tih sredstava mogli povećati neka interventna sredstva koja su prijeko potrebna. Mi smo i više nego dovoljno plaćeni za svoj posao i trebamo povesti više računa o nekim drugim kategorijama –  kazala je Pozder.

Predstavnici nevladinog sektora smatraju da je nedopustivo da porodilja u Tuzlanskom kantonu ostvaruje pravo ravno nuli KM, za razliku od majki iz Sarajevskog kantona gdje je ta mjera donekle prihvatljiva, iako je i taj iznos zanemarljiv.

Fondacija Cure već dugo vremena radi na ujednačavanju porodiljskih naknada i rješavanju ovog problema na državnom nivou, naročito putem Inicijative “Građanke za ustavne promjene”.

Feministkinja i aktivistkinja Fondacije CURE, Jadranka Miličević razočarana je što političarke u ovom slučaju nisu postupile kao majke, sestre, žene, nego kao poslušnice svojih političkih partijskih idelogija.

– Ovdje njihov lični stav uopšte nije došao do izražaja. Razumijem da je bilo mukotrpno i teško boriti se sa većinom koju čine muškarci koji nemaju ni sluha, ni ti razumijevanja za takvo nešto, ali tužna sam što su naše političarke tako postupile – mišljenja je Miličević.

Dodala je da je ideja o formiranju fonda za porodilje koji trajno riješio ovo pitanje samo “dobro ispunjen papir”.

– Bojim se da je ovo samo kupovanje vremena – zaključila je.

Žene iz Kluba SDP-a su bile za ovaj amandman, a to su Lana PrlićJasmina Zubić i Mira Grgić. Također tu su zastupnice u ime DF-a, SBB-a, ali i Elzina Pirić iz Kluba PDA koja je glasala za ovaj amandman.

Iako su žene iz bloka koji je podržao ovaj amandman bile nešto brojnije od suprotne strane, ovaj amandman ipak nije usvojen, zbog nedostatka većine u Predstavničkom domu Parlamenta FBiH.

(Belmina Pašalić, Interview.ba)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.