Primitivizam *Arhiva

Info: Aktivni članci 582, Arhivirani članci 4683

Ovdje, kako se rodiš, svijet ti pokušava nametnuti tok života, ponašanja, životnih odluka – samo nemoj da si mimo svijeta…

Pa bi, nekako, najbolje bilo da prvo završiš fakultet, pa da se udaš ili oženiš. Da je on ili ona iz fine kuće i po mogućnosti da iz svoje bašte bereš cvijet i, da ne zaboraviš, da ste iste vjere.

Trudna pred matičara, nije baš lijepo, nego sačekajte malo, svi će vam brojati mjesece od vjenčanja, do rođenja djeteta. A kada se rodi, mada će svi govoriti, ma samo da je živo i zdravo, bitno je da je muško, jer ako niste znali, svi su u ovoj zemlji iz begovskih i kraljevskih porodica, valja lozu sačuvati.

E kada je prvo pa muško, poslije možete bez pritiska i žensko dijete roditi.

Ako vam se ovdje desi da rodite dijete sa Downovim sindromom ili autizmom, tegliće za ruku svoju zdravu djecu što dalje od vaše, ponašat će se kao da je stanje vašeg djeteta prelazno. Neće ga lako primiti u vrtić.

Tvrdi ovdje svijet da je tolerantan, da sve voli, da ne gleda ko je ko, broji prijatelje različitih vjera kao dokaz svoje širine, a baš to brojanje govori kako se razlike primijete i kako su razlike brojive.

Ovdje još uvijek većina plaši djecu kako će ih Cigani ukrasti ako ne budu slušala.

E kada ste u braku, nemoj se samo razvoditi, naročito žensko, jer žensko koje donese takvu odluku je raspuštenica, nego – trpi, čuvaj brak, neka, ne daj svijetu povoda da priča.

Nemoj čekati ni sa trudnoćom – rodi barem do tridesete, šta će svijet reći, da ti je bitnija nauka i karijera od porodice. Ko će te sa djetetom, ili, ne daj Bože, sa dvoje djece? Nemoj da je starija od tebe, ko će ti djecu rađati? Šta ti znaš što se ona razvela, meni su tu mutna posla.

E, a kada se neko, ipak, odluči voljeti razvedenu i još sa djecom, reći će svijet – šta će mu to. Nisu njegova djeca, jedno je kada je dijete biološko, zna da je otac, ovako – ne znam, ne znam…

Ne vraćaj se kući, sramota je, neka i tuče, nije često.

I mada na omotu cigareta piše “pušenje ubija”, moramo znati  da je primitivizam gori – primitivizam ubija.

Primitivizam ždere sve oko sebe, toliko je razoran.

Pretvorila se svjetina u dušebrižnike… čudna preobazba, baš čudna. I postade svijet tolerantan, baš onako postade fin, sve do sljedeće prilike kada će one koji se usude živjeti mimo svijeta postati sljedeća meta… a mi ćemo ćutnjom odobravati, jer ne valja se mješati u tuđe, zar ne?

Samo nemoj biti mimo svijeta, i svima će biti lakše.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.