Pripreme za doček Bajrama *Arhiva

Info: Aktivni članci 330, Arhivirani članci 4695

Kurban-Bajram traje četiri dana. U noći uoči bajrama običaj je da djeca vanredno okupaju, a odrasli ujutro, prije odlaska u džamiju na bajram namaz, a svi ukućani na te dane oblače ono što njaljepše imaju. Često se djeci kupuje odjeća i obuća pred bajrame pa se i na taj način bajrami obilježavaju i uljepšavaju. Odrasli muškarci i muška djeca s njima odlazili su, obučeni u bajramska odijela  i namirisani, u najbližu džamiju na sabah i bajram-namaz.

Nakon bajram-namaza i međusobnih čestitki, odlazi se na mezarje u posjet svojim umrlim. Po povratku svojim kućama, pucalo se iz lovačkih pušaka sa kućnih prozora i to mecima punjenim samo barutom, koji bi se za to posebno pripremali. I djeci se davalo da  „povuku“ obarač na puški dok bi je otac ili neko držao svojim rukama.

Djeca čestitaju bajrame roditeljima ljubljenjem u desnu ruku, a roditelji uzvraćaju djeci ljubljenjem u čelo i davanjem bajramluka, obavezno u novcu, uz hajr-dovu. Kod nas  je običaj da djeca na oba bajrama obilaze bližu rodbinu, sami ili s očevima, zatim svoje komšije i bliske prijatelje svojih roditelja da bi im čestitali bajram. Često to djeca rade u grupama, naročito kada idu na čestitanje bajrama komšijama. Običaj je da se djeca koja su došla da čestitaju bajram, obavezno darivaju u novcu.

Zatim se pristupalo pripremama za žrtvovanje kurbana. Kurbani se kolju po propisima Šerijata. Nakon obavljenog klanja kurbana, najmlađi članovi obitelji, obično muška djeca, raznose kurbansko meso po unaprijed sastavljenim popisima, a temeljem šerijatskih propisa, kako bi svi oni kojima se kurban dijeli mogli na vrijeme spremiti ručak. Za to vrijeme ženski dio obitelji priprema bogat ručak za goste. Prva tri dana Bajrama određena su za klanje kurbana, sve do ikindije-namaza, nakon toga ističe vrijeme ove obveze.

Naš je adet i lijepi običaj da zatražimo jedni od drugih halala za svjesne i nesvjesne grijehe i uvrede koje smo učinili jedni prema drugima. Ko smogne tražiti halala i ko smogne halaliti nekome ko ga je uvrijedio, svjesno ili nesvjesno, taj pokazuje odgovornost i svijest o svojoj vjeri, i ljudskoj veličini.

Muhammed, a.s., nas je učio da je najbolji musliman onaj od čijeg jezika (govora) i ruku su sačuvani drugi ljudi. Hadži ili Kurban bajram jest prilika da sami provjerimo koliko smo svjesni odgovornosti koju nam je dao Uzvišeni Allah.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.