Prisjetimo se: Japan obilježio 73. godišnjicu nuklearnog napada na Hirošimu *Arhiva

Bomba, teška oko četiri tone, ubila je sve koji su bili u krugu od 500 metara i uništila 90 posto grada. Oko 45 minuta poslije eksplozije počela je da pada "crna kiša" radioaktivnih čestica.

Info: Aktivni članci 571, Arhivirani članci 4683

Japan je obilježio 73. godišnjicu napada atomskom bombom na Hirošimu, dok je njen gradonačelnik poručio hiljadama okupljenih da svijet treba biti lišen nuklearnog oružja.

– Ukoliko ljudski rod zaboravi historiju ili prestane se suprotstavljati razvoju takvog oružja, ponovo bismo mogli učiniti užasnu grešku – izjavio je gradonačelnik Kazumi Matsui na ceremoniji obilježavanja godišnjice napada, prenosi Xinhua.

Preživjeli bombardiranja, poznati kao hibakuše, također su prisustvovali ceremoniji.

Neki od njih znatno stariji od 80 godina, su angažirani u Međunarodnoj kampanji za ukidanje nuklearnog oružja kako bi pomogli u provođenju sporazuma UN-a o zabrani upotrebe tog oružja.

Japan, ipak, nije, potpisnik Sporazuma o zabrani nuklearnog oružja koji je stupio na snagu u julu 2017.

Od tog napada, nijedan američki predsjednik nije posjetio Hirošimu do prije dvije godine, kada je tadašnji predsjednik SAD Barack Obama položio vijenac u memorijalnom parku u tom japanskom gradu.

Obama je tada odao poštu žrtvama i rukovao se s preživjelima napada, ali nije, kao i njegovi prethodnici, uputio izvinjenje, već je izrazio nadu da će užasi iz Hirošime dovesti do “moralnog buđenja”.

Jedini prethodni američki predsjednik koji je razmišljao o odlasku u Hirošimu bio je Jimmy Carter 1984. godine, kada već nije bio šef države. Međutim, tada politička klima nije bila povoljna.

Od 6. avgusta 1945. godine, kada su SAD bacile atomsku bombu na japanski grad, čime su ubrzale okončanje Drugog svjetskog rata, do kraja te godine u eksploziji i od povreda i bolesti uzrokovanih radijacijom stradalo je oko 140.000 ljudi.

U narednim godinama, sve do danas, mnogi preživjeli su umirali od leukemije i drugih bolesti uzrokovnih radijacijom, ali niko sa sigurnošću ne može da kaže tačan broj žrtava bombardovanja.

Bombarder B-29 “Enola Gay” u 8.15 po lokalnom vremenu sa visine od 9.600 metara izbacio je bombu nazvanu “Mali dječak”, koja je poslije 43 sekunde eksplodirala na 600 metara iznad Zemlje. Procjenjuje se da je temperatura u središtu eksplozije dostigla 3.000 do 4.000 stepeni Celzijusa.

Bomba, teška oko četiri tone, ubila je sve koji su bili u krugu od 500 metara i uništila 90 posto grada. Oko 45 minuta poslije eksplozije počela je da pada “crna kiša” radioaktivnih čestica.

Tri dana poslije bombardovanja Hirošime, SAD su bacile atomsku bombu “Debeli čovjek” na Nagasaki, gdje je stradalo oko 74.000 ljudi, poslije čega je Japan kapitulirao 15. avgusta.

Rat je zvanično završen dvije nedjelje kasnije, 2. septembra 1945. godine. U trenutku napada u Hirošimi je živjelo 350.000 ljudi, od čega 40.000 vojnog osoblja. Danas taj grad ima 1,2 miliona stanovnika.

Prema nekim procjenama, u napadima na Hirošimu i Nagasaki stradalo je više od 220.000 ljudi.

Svake godine u Hirošimu se uputi 10 miliona origamija ždralova, ptice koja u Japanu predstavlja simbol dugovječnosti i besmrtnosti.

Video: BBC @Youtube

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.