Priznanje za bh dopunsku školu u Manchesteru *Arhiva

Aktivni članci 753 od 775, Arhivirani članci 2404 od 2419

Općina Mancester(Manchester City Council) i bh.dopunska škola u Mančesteru (Bosnia & Herzegovina Supplementary School in Manchester) i organizacija Madrasah (MSSM) Network na kraju svake školske godine organizuju “Achievement Day” za sve dopunske škole koje djeluju na području Mančestera. Ta manifestacija se organizuje od 2006.godine.

Bosanskohercegovačka dopunska škola je uzela učešće i ove godine, kao i prethodnih godina od pocetka samog osnivanja. Bh.dopunska škola u Manchesteru je osnovana 2000. godine i već 19 godina neprestano radi na čelu sa gđom. Sadijom Muminović na edukaciji djece čiji roditelji vode porijeklo iz Bosne i Hercegovine. Takoder, aktivnosti se sprovode sa ciljem da se promovise nasa zemlja I kultura.

Ove godine manifestacija se organizovala 15.Juna u prostorijama Mancester University i učestvovalo je 12 najboljih škola iz različitih zemalja koje djeluju na području Mancestera. Najbolji nastavnik i učenik koji su postigli najbolje rezultate u toku te školske godine budu nagrađeni tako što im gradonačelnik Manchetsera uruči nagrade. Na taj nacin motivišu djecu i učitelje da postignu što bolje rezultate.

To je ujedno i način da djeca porijeklom iz različitih zemalja predstave svoje zemlje i kulture, a i da se upoznaju i druže sa drugom djecom i nauče mnoge zanimljive stvari o različitim kulturama. Tako su i učenici Bh. dopunske škole predstavili kulturu naše zemlje.

Bh. dopunska skola u Manchesteru nije velika po broju djece kao u ostalim mjestima nazalost, ali to ih ne spriječava da budu aktivni i uzmu učešće na različitim manifestacijama i budu priznati na nacionalnom i internacionalnom nivou. Tako su 28.Aprila djeca iz naše skole učestvovala na obilježavanju proslave jubileja Turske dopunske škole. Takodje, uzeli su ucesce u organizaciji događaja “Remembering Srebrenica” odrzanog 18.Maja. i u saradnji sa ostalim bosancima i hercegovcima koji žive u Manchesteru. Svake godine u različitim gradovima u Velikoj Britaniji, različitim aktivnostima organizuje se sjećanje na genecid koji se dogodio u Srebrenici.

Program su sastavili ucitelji i studenti, tako da je svako uzeo svoje ucesce u programu. Program je vodio Enis te je prikazan kratki film Remembering Srebrenica. Ucesce u programu uzela je i Dr Farah , koja je posjetila srebrenicu. Prisutnima je ispricala svoje iskustvo i utiske posjete. U bolnici MRI Manchester Royal infrmary u kojoj radi organizovala je prezentaciju i informisala vise od 200 doktora njenih kolega o svemu sto je vidjela. Vise objasnjenja o cjelovitoj bosni prije rata dao je Aldin Zilic a poslijeratnim dr Belma Muhamedagic. Rasema Bakkali Alajmovic je prezentirala Bh. dopunsku skolu tako da se moglo puno nauciti i program je bio jako interasantan. Učešće u ovom projektu su uzeli, pored bosanaca i hercegovaca, i englezi koji su već posjetili našu zemlju, gdje su prisutnim gostima prenijeli svoje utiske o ljepotama Bosne i Hercegovine. Ovom dogadaju je prisustvovala Mrs. Julie Ward član MP. Poslije toga je organizovan iftar na kome je bilo preko 400 gostiju.

Na kraju programa je urucena I zahvalnica Imamu aby Umar od Remembering Srebrenica North West za pomaganje i odrzavanje Iftara, a Nasa organizacija je imala cast i priliku da prisustvuje Queen Garden party u Buckingham palači 15.Maja.

Takodjer, Djuzberi dzamija je organizovala 23.Maja. za sve religije Iftar gdje smo i mi Bosanci i Hercegovci uzela učešće na “Multifaith iftaru”.

Dr Belma Muhamedagić/Bosnia UK Network

5d0ce4373bdfa 5d0ce43f6567d 5d0ce44275035 5d0ce44477cfd 5d0ce44853d31

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.