Prodić: Za 4.500 KM možete premlatiti bilo koje dijete *Arhiva

Info: Aktivni članci 333, Arhivirani članci 4695

Novčanom kaznom od 4.500 KM za premlaćivanje maloljetnog dječaka oglašena je cijena po kojoj možete u Doboju pretući bilo koje dijete, smatra Dragan Prodić, otac trinaestogodišnjeg dječaka kojeg je u septembru prošle godine kineski državljanin Lin Jisong (39) povrijedio ispred njegove trgovačke radnje.

“Dakle, sada ako imate 4.500 maraka možete prebiti bilo koje dijete u gradu. On i dalje radi 150 metara od škole, djeca i dalje prolaze tim putem. U pitanju je osnovna škola. Dakle, pitanje je kada će se sam taj gest napada, njegove agresije, ponoviti. Smatram da je ta presuda loša poruka, odnosno podsticaj da mogu ni za kakve pare raditi šta žele”, rekao je Prodić te istakao da nije zadovoljan izrečenom kaznom.

Na osnovu sporazuma o priznanju krivice Osnovni sud u Doboju je donio presudu i Jisongu izrekao novčanu kaznu u iznosu od 4.500 KM, koja se u slučaju da ne bude plaćena zamjenjuje sa 90 dana zatvora.

“Desetog septembra 2018. oko 18.30 u Ulici kralja Aleksandra, nakon što je primijetio grupu dječaka koja se kretala trotoarom ispred njegove trgovinske radnje, Jisong je izašao iz radnje i stigao maloljetnog I.P. te ga uhvatio za majicu u predjelu grudi, oborio ga na zemlju i zadao mu nekoliko udaraca u predjelu glave. Na trenutak je prestao zadavati udarce oštećenom, a nakon toga ga je ponovo uhvatio za majicu, podigao sa zemlje, te ga prislonio uz željezna vrata i tom prilikom nekoliko puta udario glavom oštećenog o vrata”, stoji u presudi.

Prodić kaže da se nisu žalili na presudu jer nisu željeli da sina izlažu novim traumama.

“Žalba bi tražila novo vještačenje od raznih sudskih ljekara, što bi dijete na neki način provelo ponovo kroz sva ta dešavanja. Mi smo se u principu borili i sve snage okrenuli ka tome da ga jednostavno izliječimo, da se to zaboravi i da postane ružna prošlost”, rekao je Prodić.

On tvrdi da su povrede koje je njegov sin zadobio prvobitno okarakterisane kao teške, a potom kao lakše.

“Po ozljednom listu iz dobojske bolnice ‘Sveti apostol Luka’ od ljekara koji su liječili Ivana djelo je okarakterisano kao teška tjelesna povreda. Međutim, tužilac je naredio izuzimanje dokumentacije i njeno ponovno vještačenje. Nakon tog vještačenja djelo je dobilo kvalifikaciju laka tjelesna povreda, što automatski znači da je i kazna predviđena za to djelo minimizirana”, izjavio je Prodić.

Izvor: Nezavisne.com

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.