Program praćenja, prevencije i liječenja oboljelih od PTSP-a u Kantonu Sarajevo *Arhiva

Aktivni članci 855 od 862, Arhivirani članci 2921 od 2953

Ministar unutrašnjih poslova Kantona Sarajevo Admir Katica održao je sastanak s direktoricom Zavoda za bolesti i ovisnosti Kantona Sarajevo Nermanom Mehić‐Basara i predsjednikom Udruženja oboljelih od PTSP-a “VOX“ Farukom Krekom.

Tema razgovora bila je pokretanje projekta pod nazivom „Program praćenja, prevencije i liječenja oboljelih od PTSP-a u Kantonu Sarajevo“ odnosno pokretanje aktivnosti na rješavanju problema ove populacije.

Imajući u vidu opsadu Sarajeva koja je trajala 44 mjeseca, prosječan broj ispaljenih projektila na grad 329 dnevno, broj poginulih 11.541, broj ranjenih 56.000, teške uslove života u opkoljenom Sarajevu kao što su nedostatak hrane, vode, plina, električne energije, ogrjeva, zdravstvene zaštite, kao i 24-satno snajpersko i minobacačke djelovanje agresora po civilima, nesumnjivo je da je sve to ostavilo dubok trag na mentalno zdravlje naših sugrađana, kazala je Mehić‐Basara.

Ona je naglasila da populaciju oboljelih od PTSP-a u Kantonu Sarajevo ne čine isključivo borci nego i veliki broj civilnog stanovništva Kantona.

Krek je tokom sastanka pojasnio da je osim izrade programa praćenja, prevencije i liječenja oboljelih od PTSP-a u KS, uspostavljanja registra oboljelih te ostalih ciljeva Udruženja, veoma bitna i edukacija pojedinaca koji se susreću s ovom populacijom, a među njima su i pripadnici MUP-a KS.

Jedan od ciljeva je obučiti policijske službenike kako da tokom intervencija prepoznaju oboljele od PTSP-a te da znaju kako postupiti u takvim slučajevima, naglasio je Krek.

Katica je kazao da će MUP KS kao i do sada, u skladu sa svojim mogućnostima, pružati podršku ovom Udruženju i projektima koje provode.

Svi mi trebamo imati senzibilitet za ovaj problem i oboljelima od PTSP-a pružiti svu potrebnu pomoć, a i podršku u nastojanju da se podigne svijest ljudi o ovoj problematici. Također, smatram da svi trebamo učiniti sve što možemo i u smislu prevencije destruktivnih i suicidalnih misli i postupaka oboljelih. U rješavanje se trebaju uključiti svi segmenti društva, kazao je Katica.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.