Proizvođačima malina malo 2,5 KM po kilogramu

Aktivni članci 753 od 775, Arhivirani članci 2404 od 2419

Nakon završene berbe malina, proizvođači i otkupljivači još pregovaraju o cijeni.

Zbog svega, malinari traže da ubuduće cijena bude utvrđena na početku berbe, što je, prema ocjeni hladnjačara, neizvodivo.

Ivan Stojanović, predsjednik Upravnog odbora Udruženja malinara “Vilamet” iz Bratunca, Srebrenice i Milića, rekao je da još nije utvrđena cijena ovogodišnjeg roda maline iako su prošla skoro dva mjeseca od završetka berbe.

Zbog ovakvog odnosa i nedefinisane cijene na početku berbe, mnogi proizvođači će smanjiti površine zasađene tim jagodičastim voćem. Imamo saznanja da će jedan broj proizvođača odustati od malinarstva zbog problema koji već nekoliko godina prati tu proizvodnju”, rekao je za Srnu Stojanović.

On kaže da je utvrđena cijena maline na početku berbe važna proizvođačima, te kada im je ta cijena poznata, onda mogu da razmišljaju o isplativosti i angažovanju dodatne radne snage.

Kada su u pitanju ovogodišnji prinosi maline, Stojanović ističe da je rod najkvalitetniji u posljednjih pet godina, ali da su prinosi niži od 30 do 40 odsto u odnosu na prošlogodišnji.

Dodao je da imaju saznanja da su dva otkupljivača saopštila proizvođačima da će za kilogram preuzete maline platiti 2,5 KM.

To je minimalna cijena koja pokriva naše rashode i nekima obezbjeđuje manju, a nekima nikakvu zaradu. Očekujemo da će cijena biti viša”, ističe Stojanović.

Na području Bratunca ovogodišnju berbu malina pratio je nedostatak berača, a mnogi su odustali od tog sezonskog posla jer im je, kažu, bila neprihvatljiva dnevnica do 40 KM, ili 80 feninga za kilogram ubranog voća, za 14 i više časova rada po vrućini u izuzetno teškim okolnostima.

Ranko Živković, vlasnik i direktor TZR “Pčela”, hladnjače u Srebrenici, kaže da je njihova cijena za otkup utvrđena prije 15 dana.

Cijena maline dovezene pred hladnjaču je 2,60 KM, a na terenu je 2,5 KM, gdje voze moja kombi vozila. Što se tiče kvaliteta, on je zadovoljavajući. U suštini, 80 odsto se može reći da je roba bila izuzetno kvalitetna”, rekao je Živković.

On kaže da je za malinu uobičajeno da se cijena utvrdi po završetku berbe ili nakon 90 odsto berbe, dok se ne vidi kakav je kvalitet robe i izvozne cijene.

Prije toga bi sve bilo kockanje, nemoguće je na početku berbe formirati cijene, jer tad niko neće ni od kupaca iz inostranstva da kaže cijenu. Sve je lanac koji je povezan i mnogo zavisi i od njih”, pojasnio je Živković.

Ivan Todić, direktor Opšte poljoprivredne zadruge “Srebrenica” u Srebrenici, kaže da će prva klasa maline na ovom području mahom biti plaćena po cijeni od 2,5 KM.

Svake godine proizvođači traže veću cijenu, ali trenutno mislim da nema prostra za neka znatnija povećanja. Na ovu cijenu od 2,5 KM država će obezbijediti pet odsto PDV-a onima koji imaju prijavljeno gazdinstvo, te će imati i podsticaje resornog ministarstva”, rekao je Todić.

On kaže da je cijena utvrđena kad se završila sezona, te da eventualno neke hladnjače možda koriguju cijene i plate nešto drugačije, ali da će to uglavnom biti oko 2,5 KM, jer tržište ne bi moglo da podnese neke veće promjene.

Izvor: Nezavisne novine

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.