Promocija dokumenta za b*rbu protiv rodno zasnovanog na*ilja u FBiH *Arhiva

Info: Aktivni članci 323, Arhivirani članci 4695

Promocija Resursnog paketa za odgovor pružatelja zdravstvenih usluga u Federaciji BiH na rodno zasnovano na*ilje, koje uključuje i se*sualno na*ilje u ratu bit će upriličena u danas.

-Taj dokument, prvi takve vrste u FBiH, razvio je UNFPA, Populacijski fond Ujedinjenih nacija u suradnji s Federalnim ministarstvom zdravstva, te u skladu sa Zajedničkim programom UN-a – najavili su organizatori.

Cilj tog dokumenta, između ostalog, jeste unutarnje strukturiranje i uspostava mehanizama postupanja za slučajeve osoba koje su preživjele se*sualno na*ilje u ratu (CRSV). Uključuje protokole, standarde postupaka i paketa obuke za reagiranje na CRSV u zdravstvenom sektoru.

Zajedničkim programom nastoji se osigurati da i drugi relevantni sektori usklade rad na sličan način. To će, u konačnici, stvoriti osnovu za horizontalno umrežavanje sistema koji odgovaraju potrebama osoba koje su preživjele se*sualno na*ilje u ratu, prenosi Fena.

Istovremeno, taj događaj predstavlja i zvanični početak saradnje Federalnog ministarstva zdravstva i Komisije za davanje stručnog mišljenja o statusu žrtava se*sualnog na*ilja vezanog za sukob, čiji rad podržava IOM.

Učesnici događaja bit će predstavnica UNFPA misije u BiH Aynabat Annamuhamedova, pomoćnik federalnog ministra zdravstva Goran Čerkez, predsjednica Komisije za davanje stručnog mišljenja o statusu osoba koje su preživjele seksualno na*ilje Saliha Đuderija i ambasador Ujedinjenog Kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske u Bosni i Hercegovini Matthew Field.

Zajednički program podržan je od Ureda specijalne predstavnice generalnog sekretara UN-a za se*sualno na*ilje u konfliktu i finansiran od Vlade Ujedinjenog Kraljevstva, fonda UN Action-a i Vlade Kanade.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.