Promocija knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu u Sarajevu *Arhiva

Nakon Sarajeva, već narednog dana, 26. juna 2019. godine, promocija će biti održana i u Brčkom.

Info: Aktivni članci 526, Arhivirani članci 4439

U Bosanskom kulturnom centru (BKC) u Sarajevu, u utorak 25. juna 2019. u 19:30 sati bit će održana promocija bh. izdanja knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu uglednog britanskog historičara i vanrednog profesora na SSST Univerzitetu u Sarajevu Marka Attile Hoarea.

Piše: Faruk Vele

U Izdavačkoj kući „Vrijeme“ odlučili su da objavljivanje ove značajne knjige i na bosanskom jeziku bude povod za serijal javnih razgovora o dvostrukom bosanskom pokretu otpora – NOP-u i muslimanskom autonomaštvu – o tome kako je prvi prevladao obuhvatajući elemente drugog, kako se to odrazilo na jugoslavenski pokret otpora te kako je utjecalo na osnivanje i izgradnju nove jugoslavenske savezne države koja je izronila iz rata i revolucije.

U promociji, odnosno razgovorima na ove značajne teme u Sarajevu će učestvovati: Marko Attila Hoare, autor, profesor Filozofskog fakulteta u Sarajevu, prof. dr. Husnija KamberovićMilivoj Bešlin, historičar iz Novog Sada, dr. Emir Suljagić i Amilardo Gutić, novinar.

Nakon Sarajeva, već narednog dana, 26. juna 2019. godine, promocija će biti održana i u Brčkom.

„Planirali smo da ovakve razgovore/predstavljanja organiziramo i u drugim gradovima u Bosni i Hercegovini i regionu“, kaže za Radiosarajevo.ba Muamer Spahić, prvi čovjek IK „Vrijeme“ iz Zenice.

Kaže nam da je izdavanje knjige Bosanski muslimani u Drugom svjetskom ratu Marka Attile Hoarea izazvalo je golem interes najšire čitalačke, ali i stručne javnosti u Bosni i Hercegovini.

„U veoma kratkom roku nakon objavljivanja knjiga je postala pravi betsteler i trenutno je najprodavanija knjiga u našim knjižarama. Haoareova knjiga govori o odnosu muslimana Bosne i Hercegovine i Narodnooslobodilačkog pokreta. Dekonstrukcija je to mita o cjelovitom, homogenom pokretu otpora koji su komunisti organizirali odozgo prema dolje, kroz isticanje događaja na regionalnom, lokalnom i mjesnom nivou širom Bosne i Hercegovine“, ističe Spahić.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.