Promoviran eko-turistički film “U susret Čistoj Rijeci Bosni” *Arhiva

Info: Aktivni članci 618, Arhivirani članci 4683

U okviru eko kampanje “Siđimo do rijeke. Budimo dio rješenja, a ne zagađenja” ovog ljeta izvršene su akcije čišćenja u lokalnim zajednicama u dolini rijeke Bosne. Djeca, omladina, odrasli i stariji ljudi pokazali su primjerom kako se treba odnositi prema rijeci i prirodi. Ovaj pozitivni primjer, mnoge ekološke i dobre poruke učesnika akcija čišćenja podstiču nas na bolji odnos prema zaštiti životne sredine.

U dolini rijeke Bosne nalaze se mnogi atraktivni prirodni predjeli, interesantni kulturno-istorijski spomenici iz svih epoha istorije, turistički sadržaji i tranzitna saobraćajnica prema Jadranskom moru, kojom godišnje proputuje više stotina hiljada turista i putnika. Sve to predstavlja izuzetnu osnovu za razvoj i povećanje prihoda od turizma u lokalnim zajednicama sliva.

Za turističku valorizaciju područja u slivu rijeke Bosne potrebno je ukloniti divlje deponije i smeće koje kvari ambijent područja. Zbog toga su veoma važne akcije čišćenja i poruke koje su poslali akteri eko-turističkig filma – da se svi uključimo u poboljšanje ekološkog stanja i turističkog imidža ovog područja.

Nakon akcija čišćenja u lokalnim zajednicama u slivu rijeke Bosne tokom ljeta, te postavljanja eko-turističkih bilborda uz glavnu saobraćajnicu, linkovi web platforme i aplikacije za mobilne telefone CRB, dostavljeni su svim lokalnim upravama, koje su ih proslijedile internet oglasivačima i eko-akterima na svojim područjima.

Putem web platforme www.cista-rijeka-bosna.org i aplikacije za mobilne telefone CRB stanovništvo ima priliku da se informiše o partnerima u projektu, a i da prijavi nelegalnu deponiju otpada na području doline rijeke Bosne.

Instrukcija za prijavu deponija putem aplikacije može se naći na linku. Aplikacija za mobilne telefone CRB pruža mladoj populaciji mogućnost rješavanja edukativnog Eko kviza, i uživanje u eko igrici na temu čišćenja rijeke. Web stranica, aplikacija kao i ostale aktivnosti projekta, u saradnji sa predstavnicima partnera u projektu i stanovništvom, služe poboljšanju ekološkog stanja i turističkog imidža područja u slivu rijeke.

Jačanje ekološke svijesti kroz projekat “Čista rijeka Bosna” sastavni je dio obimnije aktivnosti drugih aktera kojoj se projekat pridružuje, a to je ponovno uspostavljanje ekoloških i turističkih standarda u dolini rijeke Bosne. Ti standardi su narušeni za vrijeme ratnih dešavanja devedesetih godina prošlog vijeka, i u periodu poslije toga. Ponovno uspostavljanje standarda zahtijeva kontinuirani, uravnoteženi stvaralački rad i saradnju zainteresovanih pojedinaca, udruženja, klubova, društava, predstavnika lokalnih uprava, institucija, preduzeća i ustanova.

Projekat “Čista rijeka Bosna” do kraja 2018. godine finansira Ambasada SAD u Bosni i Hercegovini, implementira ROTOR-organizacija za razvoj turizma regije iz Doboja. Glavni partner u projektu je Institut za zdravlje i sigurnost hrane Zenica, a partneri gradovi/općine/opštine Ilidža, Centar Sarajevo, Ilijaš, Visoko, Kakanj, Zenica, Žepče, Zavidovići, Maglaj, Doboj Jug, Doboj, Modriča i Šamac.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.