Pronađen “najveći” ikad pronađen drevni grad u Egiptu

Mirnes Đozić 10. apr 2021 ID: 13616
Vaša reklama ovdje

Arheolozi su otkrili ostatke drevnog grada u pustinji u blizini Luksora za koji kažu da je “najveći” ikad pronađen u Egiptu, a datira iz zlatnog doba faraona prije 3.000 godina.

Poznati egiptolog Zahi Hawass najavio je otkriće “izgubljenog zlatnog grada”, rekavši da je to mjesto otkriveno u blizini Luksora, gdje se nalazi čuvena Dolina kraljeva.

Najvažnije arheološko otkriće od grobnice Tutankamona

Egipatska arehološka misija pod vodstvom dr. Zahi Hawass pronašla je grad koji je izgubljen pod pijeskom. Grad je star 3.000 godina, datira iz vremena vladavine Amenhotepa III, a nastavili su ga koristiti Tutankhamun i Ay”, saopćio je tim za iskopavanja u četvrtak.

Tim je pronalazak nazvao “najvećim” drevnim gradom ikad otkrivenim u Egiptu, javlja CBS News.

Betsy Bryan, profesorica egipatske umjetnosti i arheologije na Univerzitetu Johns Hopkins, rekla je da je to otkriće “drugo najvažnije arheološko otkriće od grobnice Tutankamona” prije gotovo sto godina.

Otkriveni su nakit, posude od keramike u boji, amajlije skarabeja i cigle od blata s pečatima Amenhotepa III.

Mnogi arheolozi tražili su ovaj grad i nikada ga nisu pronašli”, rekao je Hawass, bivši ministar za antikvitete.

Tim je započeo iskopavanja u septembru 2020. godine, između hramova Ramzesa III i Amenhotepa III u blizini Luksora, oko 300 kilometara južno od Kaira.

Nekoliko sedmica, na veliko iznenađenje tima, formacije od cigli od blata počele su se pojavljivati svugdje. Ono što su otkrili bilo je mjesto velikog grada u dobrom stanju očuvanosti, sa gotovo kompletnim zidovima i sa sobama ispunjenim alatima za svakodnevni život”, navodi arhoeloški tim.

Nakon sedam mjeseci iskopavanja, otkriveno je nekoliko kvartova, uključujući pekaru sa pećnicama i keramikom, kao i administrativne i stambene četvrti.

Netaknuti hiljadama godina

Amenhotep III naslijedio je carstvo koje se protezalo od rijeke Eufrat u modernom Iraku i Siriji do Sudana i umro je oko 1354. godine prije nove ere.

Vladao je skoro četiri decenije u periodu poznatom po svojoj raskoši i grandioznosti spomenika, uključujući Memnonove kolose – dvije masivne kamene statue u blizini Luksora koje predstavljaju njega i njegovu suprugu.

Arheološki slojevi ležali su netaknuti hiljadama godina, a nalazište je u odličnom stanju”, navodi se u saopćenju.

Bryan je rekla da će nam grad “pružiti rijedak uvid u život antičkih Egipćana u vrijeme kada je carstvo bilo najbogatije”.

Tim navodi da su optimistični u pogledu otkrivanja daljnjih važnih nalaza, napominjući da su otkrili grupe grobnica do kojih se dolazi silaskom niz “stepenice uklesane u stijenu”, slične konstrukcije kao one pronađene u Dolini kraljeva.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sadržaj iznad je u naš sistem unešen 10. apr 2021 @17:41 od strane autora Mirnes Đozić osim ako nije navedeno drugačije (preuzeto, izvor obavezan) i numerisan je unikatnim brojem SN6/2104-101741-13616 koji možete koristiti tokom prijave kako bi znali o kojem se sadržaju radi. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim. Komentari na društvenim mrežama ne predstavljaju stavove portala IlijašNet te su odgovornost autora komentara.
Želite li dostaviti saopćenje za javnost, dojaviti vijest, najaviti događaj ili se reklamirati na portalu IlijašNet kontaktirajte nas na:
Email: ilijasnet@gmail.com
Viber poruke: +387 62 118 465
Facebook poruke: Facebook Poruka

Povezani članci

Back to top button