Prosjačenje sve prisutnije među migrantima *Arhiva

Info: Aktivni članci 577, Arhivirani članci 4683

Prosjačenje, iako je krivično djelo, u Bosni i Hercegovini sve je prisutnija pojava posebno među migrantima. Na ovaj način zaradi se između 20 i 30 KM dnevno, dovoljno da se plati hotel zbog čega oni koji se bave time, nemaju namjeru da se prijave u prihvatni centar. Kažu, problema sa policijom nemaju.

Ministar sigurnosti BiH tvrdi da je problem identifikacija migranata.

Mi smo ovdje pod famom nekog međunarodnog pritiska dozvolili tim ljudima da nemaju obavezu da kažu ko su. On uništi svoj identifikacioni dokument i kaže ja sam Muhamed Salah ili Muhamed Ali i naša mu policija ništa ne može”, ističe ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Pored prosjačenja unosan posao postalo je i iznajmljivanje privatnih objekata za smještaj migranata. Iznajmljivanje obično ide preko posrednika.

Iz Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona kažu da kontinuirano prate kretanja migranata, te razmijenjuju podatke i poduzimaju sve potrebne mjere i radnje.

Prema nezvaničnim procjenama u Bosni I Hercegovini nalazi se više od 7.500 izbjeglica ii migranata. Od toga više od 5.500 nalazi se u prihvatnim centrima u Sarajevu, Tuzli i Bihaću.

Više od 2.000 migranata uglavnom bez bilo kakvih dokumenata nalazi se van nadzora sigurnosnih agencija. Nadležni ističu da su kapaciteti prihvatnih centara odavno popunjeni.

Zvanična statistika kaže da je broj krivičnih djela u kojima su akteri bili migranti znatno manji nego u istom periodu prošle godine, a jedan od razloga su bolji uslovi i otvaranje novih centara.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.