Protesti ispred ambasade Hrvatske u BiH, upućeno i protestno pismo *Arhiva

Aktivni članci 855 od 862, Arhivirani članci 2921 od 2953

Organizacija “Climate Save Bosnia” održala je danas u 12 sati mirni protest ispred ambasade Republike Hrvatske u Sarajevu, zbog namjere Hrvatske da na lokaciji Trgovska gora, blizu granice sa BiH, izgradi odlagalište radioaktivnog otpada.

Sa protesta na kojem se nije okupilo mnogo građana je poručeno da se radi o “nekoj našoj standardnoj letargiji” i da građani očekuju da će neko drugi riješiti njihov vlastiti problem.

“Sarajlije su zaista danas podbacile”, kazali su danas iz organizacije “Climate Save Bosnia”.

Poručili su da bi eventualnom izgradnjom odlagališta bilo ugroženo preko 300.000 građana Bosne i Hercegovine.

“To područje je trusno područje. NIje urađena procjena utjecaja na okolinu u prekograničnom kontekstu. Nije uopšte uzeto u obzir kakva opasnost može da bude. Eksperti iz BiH, ali i iz Hrvatske, su zaključili da lokacija apsolutno ne odgovara i da je u pitanju velika opasnost za građane BiH”, poručili su.

Kazali su da su bh. institucije “vrlo lijeno i mlako reagovale”.

“Ukoliko naše vlasti nisu zainteresovane, zašto bi bila Hrvatska? Mi danas upućujemo protestno pismo veleposlanstvu Hrvatske, ali u isto vrijeme i institucijama u BiH, zahtjevamo hitno i adekvatno reagovanje. U slučaju da ne dođe do adekvatnog reagovanja, mi ćemo iz Eko BiH mreže, oko 17 NVO za zaštitu okoliša i životne sredine, da poduzemomo sve relevantne pravne radnje kao bismo spriješili takvu odluku”.

Osim reakcija građana i eksperata iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine u prethodnom periodu, Hrvatska je ipak odlučila prekršiti ESPOO konvenciju o procjeni okolinskih uticaja u prekograničnom kontekstu, jer je pri izradi Studije uticaja na okolinu propustila uzeti u obzir uticaj na okolinu i stanovnike BiH, navodi se u saopštenju.

Iz organizacije “Climate Save Bosnia” upozoravaju da deponija direktno ugrožava rijeku Unu, kao i oko 300.000 građana Bosne i Hercegovine, a najviše stanovnike općine Novi Grad.

Konačna odluka o gradnji deponije bit će donesena u septembru 2019. godine, stoga je neophodno reagovanje prije donošenja iste, navodi se.

Ovim protestom od Republike Hrvatske zahtijevamo povlačenje odluke, poštivanje ESPOO i Aarhuske konvencije i razmatranje druge lokacije, koja neće biti štetna niti opasna po okolinu i zdravlje ljudi, saopšteno je iz “Climate Save Bosnia”.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.