Protiv firme „Mujanovići“ pokrenut je prekršajni postupak zbog nepravilnosti na farmi u Podlugovima *Arhiva

Info: Aktivni članci 552, Arhivirani članci 4683

Protiv firme „Mujanovići“ u vlasništvu Murisa Mujanovića, pokrenut je prekršajni postupak zbog nepravilnosti na farmi u Podlugovima kod Ilijaša, potvrđeno je Avazu iz Uprave za inspekcijske poslove Kantona Sarajevo.

Veterinarski inspektori KS krajem novembra 2018. godine obavili su opsežan četverodnevni nadzor na farmi i utvrdili više nedostataka. Po dolasku, bio im je zabranjen pristup, pa je morala intervenirati i policija.

Ono što je Dnevni avaz pisao o malverzacijama u režiji Mujanovića sada je i zvanično potvrđeno. On je, naime, u Registar poljoprivrednih gazdinstava lažno prijavio da ima 8.910 grla krupne i 3.050 grla sitne stoke, a sve kako bi ostvario pravo na poticaj Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva od 1,7 miliona maraka.

– Broj životinja zatečenih u momentu kontrole na farmi nije bio usklađen sa spiskom životinja na imanju koji se nalazi u Državnoj bazi podataka Agencije za označavanje životinja BiH – utvrdili su inspektori.

Ono što bi mogao biti čak i veći problem od pokušaja brutalne pljačke novca za poticaje jeste da više od stotinu goveda nije bilo u programu zdravstvene zaštite!

– Za 160 goveda nije bilo provedeno obavezno dijagnostičko ispitivanje u skladu s Programom mjera zdravstvene zaštite u 2018. godini – zaključili su inspektori.

Osim toga, firma “Mujanovići” u veterinarsko-informacionom sistemu registrirana je samo kao uvoznik i izvoznik mesa, što je za za Avaz potvrđeno još 4. decembra prošle godine.

– Subjekt nadzora nije imao registriranu djelatnosti uzgoja i tova junadi kod nadležnog organa, Ministarstva privrede Kantona Sarajevo – zabilježeno je u izvještaju kantonalnih inspektora.

Na kraju izvještaja navodi se da su kod devet životinja nedostajale ušne markice, odnosno identifikacione oznake.

5c40c85b7e5eb

Nakon što je raskrinkan Mujanovićev pokušaj da ostvari pravo na milionski poticaj, postavlja se pitanje koliko je do sada državnog novca dobio po raznim osnovama, jer poslovanje njegove firme niko nije kontrolirao, a sve zahvaljujući političkoj liniji.

Kako je poznato, ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva prethodne četiri godine bio je Šemsudin Dedić, kadar SDA. Također, ministar za izbjeglice i raseljene osobe FBiH je Edin Ramić, koji je otvoreno povratnicima sugerirao da kupuju stoku od Mujanovića.

Sadržaj ovog članka prenosimo sa: Avaz.
Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.