Prva grupa hadžija sutra kreće iz Sarajeva ka Medini *Arhiva

BiHObavještenja

U naredna tri dana 1680 hodočasnika krenut će iz Sarajeva ka Medini, a potom i Meki kako bi obavili petu islamsku dužnost – hadž.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Nezim Halilović za Faktor je kazao da će vjernici biti podijeljeni u grupe te da su polasci planirani za 8. 9. i 10. august.

– Sutra, prekosutra i u petak su planirani polasci, a možda bude nekih malih izmjena letova, to ćemo još vidjeti, ali sve je uredu i sve teče po planu i programu – izjavio je Halilović.

Dodao je da su svi pasoši i vize putnika spremni, te da su izvršene sve potrebne pripreme za odlazak na hadž i izvršavanje hadžskih obreda. Svi putnici su dobili vakcinu, a također su završene i edukacije hadžija koji ove godine u organizaciji Ureda putuju na ovo jedinstveno putovanje.

Halilović navodi da ovogodišnje putovanje košta 8.150 KM. Prema obrazloženju iz Islamske zajednice u BiH, cijena hadža povećana je u odnosu na prošlu godinu zbog dodatnih taksi koje se plaćaju u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Reisu-l-hudžadž, glavni vođa putovanja na hadž, je Hasan ef. Makić, a hodočasnike će pratiti 38 vodiča i svaki od njih će u prosjeku voditi od 40 do 45 ljudi. O zdravlju hadžija će, kao i svake godine, brinuti šest ljekara specijalista i šest medicinskih tehničara.

Nakon obavljenog hadža, povratak hadžija u domovinu je planiran 26, 27, 28. i 29. augusta.

U ponedjeljak, 13. augusta, na hadž kreće grupa vjernika čije putovanje finansira Kraljevina Saudijska Arabija. Kako su istakli iz Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije, radi se o imami, akademicima, doktorima, profesorima i naučnicima.

Izvor: Faktor

Autor članka je Redakcija sa 253 aktivnih i 907 arhiviranih članaka. Autora možete kontaktirati na email redakcija@ilijas.net.
U skladu s principima samoregulative za štampane i online medije, aktivna uloga građana, čitatelja štampe i posjetilaca web portala, u podizanju profesionalnih standarda izvještavanja, je neophodna i dragocjena. Ulaganjem prigovora na neprofesionalne ili nepotpuno objavljene sadržaje u ovim medijima, na nepravilnosti i nepoštovanje Kodeksa za štampu i online medije BiH, građani, zajedno sa novinarima, učestvuju u borbi za istinitu i pravovremenu informaciju, štiteći slobodu medija i informiranja, slobodu govora i svoje pravo na istinu. Ukoliko niste zadovoljni odgovorom IlijašNet-a (redakcija@ilijas.net), vašu prijavu možete poslati i Vijeću Za Štampu OVDJE

Povezani članci

IlijašNet je grupa osoba koje nisu politički opredijeljene po pitanju informisanja građana. Želimo da predstavimo pouzdane, relevantne i kvalitetne informacije od kojih će naši posetioci (čitaoci) imati koristi. Zato pozivamo i vas da nam se pridružite kako bi informisali o svim dešavanjima na području Ilijaša i šire.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.