Prva grupa hadžija sutra kreće iz Sarajeva ka Medini *Arhiva

Info: Aktivni članci 606, Arhivirani članci 4683

U naredna tri dana 1680 hodočasnika krenut će iz Sarajeva ka Medini, a potom i Meki kako bi obavili petu islamsku dužnost – hadž.

Rukovodilac Ureda za hadž i umru Nezim Halilović za Faktor je kazao da će vjernici biti podijeljeni u grupe te da su polasci planirani za 8. 9. i 10. august.

– Sutra, prekosutra i u petak su planirani polasci, a možda bude nekih malih izmjena letova, to ćemo još vidjeti, ali sve je uredu i sve teče po planu i programu – izjavio je Halilović.

Dodao je da su svi pasoši i vize putnika spremni, te da su izvršene sve potrebne pripreme za odlazak na hadž i izvršavanje hadžskih obreda. Svi putnici su dobili vakcinu, a također su završene i edukacije hadžija koji ove godine u organizaciji Ureda putuju na ovo jedinstveno putovanje.

Halilović navodi da ovogodišnje putovanje košta 8.150 KM. Prema obrazloženju iz Islamske zajednice u BiH, cijena hadža povećana je u odnosu na prošlu godinu zbog dodatnih taksi koje se plaćaju u Kraljevini Saudijskoj Arabiji.

Reisu-l-hudžadž, glavni vođa putovanja na hadž, je Hasan ef. Makić, a hodočasnike će pratiti 38 vodiča i svaki od njih će u prosjeku voditi od 40 do 45 ljudi. O zdravlju hadžija će, kao i svake godine, brinuti šest ljekara specijalista i šest medicinskih tehničara.

Nakon obavljenog hadža, povratak hadžija u domovinu je planiran 26, 27, 28. i 29. augusta.

U ponedjeljak, 13. augusta, na hadž kreće grupa vjernika čije putovanje finansira Kraljevina Saudijska Arabija. Kako su istakli iz Ambasade Kraljevine Saudijske Arabije, radi se o imami, akademicima, doktorima, profesorima i naučnicima.

Izvor: Faktor

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.