Prva sijalica na Balkanu zasvjetlila je u Semizovcu *Arhiva

Aktivni članci 896 od 903, Arhivirani članci 2921 od 2953

U današnje vrijeme je nezamislivo da živimo bez izvora svjetlosti. Ona je preduslov da bismo mogli imati normalan život. Zato nastojimo produžiti dan, toliko produžiti da smo osvijetili noć.

Teško je zamisliti kako bi svijet danas izgledao da nemamo sijalice.

Sijalica je električni uređaj koji proizvodi svjetlost iz električne struje, funkcioniše tako što kroz nju prolazi tanka nit koja se zagrijava i emituje svjetlost. Staklo štiti taj proces od kiseonika, i tako ne dolazi do oksidacije.

Sijalica je prvi put zasjala 1881. godine u New York-u. Devet godina nakon toga, tačnije 1890. godine prva sijalica na Balkanu zasvijetlila je u Semizovcu. Tada je u Semizovcu bila separacija rude mangana, te je zbog tadašnjih potreba izgrađena mala hidrocentrala sa dva generatora jačine 110w, koja je, osim separacije, osvjetljavala i Semizovac sa nekoliko sijalica. Zbog ovog istorijskog događaja izgrađen je spomenik u Semizovcu, u dvorištu Osnovne škole.

U današnje vrijeme se ove stare sijalice zbog svog kraćeg roka trajanja sve više zamjenjuju modernim led sijalicama. Odlikuje ih štedljivost, dugotrajnost, veća otpornost na promjene napona, nema UV zračenja.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.