Prve grupe hadžija iz BiH sutra kreću iz Medine u Mekku *Arhiva

Aktivni članci 855 od 862, Arhivirani članci 2921 od 2953

Posljednji avion s vjernicima iz Sarajevskog muftijstva jučer je sletio u Medinu, čime je kompletiran dolazak svih budućih hadžija iz BiH. Ove godine hadž, petu islamsku dužnost, obavit će 1680 vjernika iz BiH u pratnji 38 vodiča i 4 šerijatske konsultantice.

Nakon što su posjetili Poslanikovu, a.s., džamiju i u njoj klanjali džuma-namaz zajedno s milion drugih vjernika, danas će posljednja pristigla grupa hadžija obići znamenitosti Medine. U isto vrijeme, hadžije koje su prve stigle u Medinu vrše posljednje pripreme za odlazak, s obzirom da sutra ujutro kreću put Mekke, čime će ujedno započeti i obavljanje hadžskih obreda.

Prije polaska u Mekku, hadžije će zaogrnuti bijele ihrame i organizirano otići na mikat Zu-l-Hulejfu, gdje će donijeti odluku o činjenju umre. Neposredno po dolasku u Mekku, organizovano će otići u Harem radi obavljanja Umranskog tavafa i uputiti se ka Safi i Mervi da obave S'aj. Počevši od nedjelje, u naredna tri dana sve hadžije će autobusima visoke turističke klase biti prevezene u Mekku, da bi im se što više olakšao put dug oko 450 kilometara.

Putovanje u Mekku je ujedno prilika da se hadžije prisjete Hidžre, preseljenja Muhammeda, a.s., zajedno s ostalim muslimanima iz Mekke u Medinu. To je ključni događaj u historiji islama, te je zbog svoje važnosti, a na inicijativu hazreti Omera, Hidžra uzeta kao početak muslimanskog računanja vremena.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.