Radni sastanak načelnika Općina Ilijaš i Olovo: Aktivnosti na zaštiti izvorišta Jazić u MZ Kamenica *Arhiva

Info: Aktivni članci 625, Arhivirani članci 4683

Općinski načelnik Akif Fazlić održao je radno – konsultativni sastanak sa načelnikom Općine Olovo Đemalom Memagićem.

Sastanku su također prisustvovali saradnici oba načelnika, direktorica JKP “Vodostan” Ilijaš, predsjednik Savjeta mjesne zajednice Kamenica te predstavnik mjesne zajednice Musići koja pripada općini Olovo.

Na sastanku je predočeno kako Općina Ilijaš duži vremenski period vodi intenzivne aktivnosti na uređenju i zaštiti izvorišta koja se nalaze na njenom području, a koriste se u svrhu vodosabdijevanja. Ove aktivnosti, pored toga što su zakonska obaveza, imaju za cilj dugoročno zaštititi izvorišta, povećati kapacitete i osigurati snabdijevanje stanovnika zdravstveno ispravnom vodom.

Načelnik Fazlić je predočio da je Općina Ilijaš otpočela izradu elaborata izdašnosti izvorišta Jazić u mjesnoj zajednici Kamenica, koji je već 80 godina kaptiran za potrebe vodosabdijevanja naselja Musići i Klinčići u općini Olovo, te da dokumentacija za korištenje izvorišta Jazić ne postoji.

Namjera Općine Ilijaš je da prethodno pomenutim elaboratom i projektnim rješenjem izvorište Jazić snabdijeva vodom naselja Musići i Klinčići, a preostale količine vode nekaptiranog dijela izvorišta bi se uključile u sistem vodosnabdijevanja naselja Kamenica. Novoizgrađeni sistem Jazić bio bi predat na upravljanje JKP “Vodostan” Ilijaš, koji će nastaviti sa isporukom vode za naselja Musići, Klinčići i Kamenica pod istim uslovom za sve korisnike.

Zaključak sastanka je da se Općina Olovo očituje stavom na namjeru Općine Ilijaš u pogledu zajedničkog korištenja vodnog potencijala izvorišta Jazić.

Također je dogovoreno da će Općina Ilijaš biti nosilac izrade projektne dokumentacije za zajedničko korištenje izvorišta Jazić, a Općina Olovo će imenovati svoje predstavnike.

Projektno rješenje treba da zadovolji obje zainteresovane strane. Što bi značilo da će se voda koristiti na principu ravnopravnosti i podjednake raspodjele.

izvor: Općina Ilijaš

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.