Radni sastanak u Vogošći: Uspostava ažurne zemljišne knjige uslov razvoja *Arhiva

Info: Aktivni članci 533, Arhivirani članci 3594

U Općini Vogošća je 10.12.2019.godine održan radni sastanak na temu “Nastavak uspostave zemljišne knjige kroz projekat registracije nekretnina i sistemskog ažuriranja podataka zemljišne knjige i katastra”.

Ovaj projekat provodi se u saradnji sa Svjetskom bankom i Švedskom agencijom SIDA. Projekat je produžen do sredine 2020.godine, a početak nove faze planiran je za juli 2020.godine, kao i trajanje nove faze projekta do kraja 2022.godine.

Na radnom sastanku učestvovali su načelnici općina iz Kantona Sarajevo, njihovi saradnici koji neposredno rade na poslovima katastra i imovinsko – pravnih odnosa, Pomoćnik direktora federalne uprave za geodetske i imovinsko – pravne poslove, te predstavnici Općinskog suda u Sarajevu.

Jedinstven je zaključak da se radi o značajnom projektu čijom realizacijom će se uvesti više reda u imovinsko – pravne odnose i sinhronizirati podaci u zemljišnoj knjizi i katastru. Konstatovano je kako je projekat uspješno realizovan, te da je u ovom trenutku harmonizirano oko 85% podataka, a ostatak bi trebao biti harmoriziran do kraja projekta.

Govoreći u ime lokalnih zajednica uključenih u ovaj projekat Načelnik Općine Ilijaš Akif Fazlić, istakao je kako je uređivanje imovinsko – pravnih odnosa i usklađivanje zemljišne knjige sa stvarnim stanjem preduslov daljeg razvoja svake lokalne zajednice.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.