Radni tekst zakona: Članovi Vlade KS i općinski načelnici diskutovali o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama

Info: Aktivni članci 486, Arhivirani članci 4439

U organizaciji Kantona Sarajevo, upriličena diskusija o radnom tekstu zakona o ublažavanju negativnih ekonomskih posljedica i uštedama u Kantonu Sarajevo.

Diskusiji su prisustvovali premijer KS Mario Nenadić, ministri finansija i privrede Jasmin Halebić i Draško Jeličić, te načelnici i predstavnici devet općina i Grada Sarajevo.

Nosilac izrade zakona je Ministarstvo finansija KS koje će, prema najavi ministra Jasmina Halebića, tokom ove sedmice uputiti zakon prema Vladi, a Vlada, po skraćenoj proceduri, na razmatranje Skupštini KS.

Zakonska rješenja koja se tiču općina detaljno su analizirana, saslušani su argumenti načelnika, te će u skladu s njima biti dorađen tekst zakona prije nego što se uputi Vladi.

Namjera nam je kroz ovaj zakon omogućiti privrednim subjektima poslovanje s manje troškova kao i stimulisati nove poslovne djelatnosti, kroz izmjene zakona koji se tiču parafiskalnih nameta kao što su zakoni o administrativnim, sudskim i komunalnim taksama te drugi zakoni. Također, kada je riječ o namjenskim sredstvima koja koriste Kanton, Grad i općine, ovaj Zakon predviđa mogućnost njihove prenamjene za potrebe zdravstvenog sektora, privrede, kao i socijalne zaštite ugroženih kategorija stanovništva”, istakao je ministar Halebić.

Dio zakona koji se odnosi na uštede, po riječima ministra, predviđa ukidanje određenih rashoda u Kantonu Sarajevo kao što su troškovi reprezentacije i stručnih usavršavanja, putni troškovi, naknade u komisijama, ugovori o djelu, te privremenim i povremenim poslovima.

U svrhu uravnoteženja Budžeta predviđena su i značajna umanjenja sredstava za druge tekuće rashode gdje je to moguće, a riječ je o uglavnom o ugovorenim uslugama, te sredstvima za nabavku materijala, inventara, goriva za vozila…

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.