Radnici u trgovini traže slobodan dan u vrijeme praznika *Arhiva

Aktivni članci 746 od 768, Arhivirani članci 2404 od 2419

Sindikat radnika trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine (STBiH) jučer je organizirao prvi virtuelni protest pod nazivom “Slobodni za praznike”, želeći uticati na vlasti da zakonski reguliše pitanje rada u dane praznika i nedjeljom.

– Želimo da vlast vodi računa o radnicima ove zemlje, a ne samo o onom djelu radne snage koja je njihova glasačka mašinerija – kazala je predsjednica STBiH Mersiha Beširović na pres-konferenciji.

Za ovaj Sindikat je, kako kaže, diskriminirajuća uredba Vlade Federacije BiH o neradnim danima budući da se odnosi samo na radnike u javnom sektoru.

– Nakon  protesta ide se u potpisivanje peticije, koju će nadamo se potpisati što više građana na stranici www.slobodnizapraznike.com, a bit će upućena direktno federalnom premijeru i Vladi FBiH s ciljem da se pitanja rada u dane praznika i nedjeljom zakonski uredi. Ako ne ispune naše zahtjeve spremni smo sami sačiniti izmjene i dopune Zakona o unutrašnjoj trgovini FBiH i Zakona o radu. S tim prijedlozima ići ćemo prema Parlamentu Federacije i već smo o tome razgovarali sa predstavnicima pozicionih i opozicionih stranaka – potvrdila je Beširović.

Kaže da je ohrabravajuće to što je neposredno prije početka protesta dobila e-mail od pregovaračkog tima Vlade FBiH, u kojem je stoji da je “Vlada spremna početi razgovore na ovu temu nakon što nadležna tijela osiguraju mišljenja”.

Regionalni povjerenici Sindikata za regije Hercegovina i Sjeverozapad Željka Rubinić i Dragan Došen ukazali su da je rad u vrijeme praznika i nedjeljom različito regulisan od grada do grada ili od mjesta do mjesta u cijeloj Bosni i Hercegovini. Kao pozitivan primjer Rubinić je navela Zapadnohercegovački kanton koji je donio svoj Zakon o praznicima koji jasno definiše pranike, kao i zakonske odredbe. Također, i Općina Čitluk donijela je Odluku kojom se zabranjuje rad nedjeljom i definira rad praznicima.

– Tražimo da svi budemo jednako tretirani da imamo slobodan dan nedjeljom i tokom praznika kako bi to vrijeme iskoristili da budemo sa svojim porodicama ili na neki drugi način – poručila je Rubinić.

Članovi STBiH su se za borbu za svoja prava kroz virtuelni protest, između ostalog, opredjelili i zbog činjenice da većina mladih ljudi danas komunicira putem interneta i da su upravo oni najranjivija grupa kada je u pitanju zaštita njihovih prava.

STBiH broji 12.573 člana. Od ukupnog broja novog članstva u prošloj godini, 32 posto su osobe mlađe od 30 godina.

Prekovremeni sati su jedan od gorućih problema u sektoru trgovine u BiH. Od zabilježenih 340 prijava kršenja radničkih prava prošle godine, 262 su se odnosile na prekovremene sate. Neplaćanje prekovremenih sati prijavilo je 105 uposlenih, 72 nemogućnost korištenja slobodnog dana u sedmici, a njih 43 problem vezan za pravo na korištenje godišnjeg odmora i dnevne pauze.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati putem forme klikom na Dojavi Vijest ispod, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.

Ako ste svjedočili nekom događaju, imate informaciju od značaja za javnost, želite prijaviti korupciju, podijeliti vašu priču, najaviti događaj, preporučiti temu, podijeliti fotografije ili video javite nam.

redakcija@ilijas.net

EvropaMagazin™ ©2009-2019 News CMS by M.D.P.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.