RAK apeluje: Mediji da profesionalno izvještavaju povodom Dana žalosti *Arhiva

Info: Aktivni članci 555, Arhivirani članci 4439

Regulatorna agencija za komunikacije u BiH podsjeća medije da u skladu sa profesionalnim novinarskim standardima prate dešavanja vezana za 11. juli koji je proglašen Danom žalosti.

“Agencija apeluje na sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga i medijskih usluga radija da odabirom programskih sadržaja ne naruše sjećanje na žrtve, kao i da pokažu saosjećanje sa njihovim porodicama”, poručuju iz RAK-a.

Prema izvještaju RAK-a o kršenju Kodeksa o audiovizuelnim medijskim uslugama i medijskim uslugama radija (AVM), prošle godine je utvrđeno da je Alternativna televizija (ATV) prekršila osnovne principe poštivanja ljudskog dostojanstva, etničkih, kulturnih i vjerskih razlika u BiH, zbog čega joj je izrečena novčana kazna od 34 hiljade maraka.

ATV je kažnjena zbog emitovanog programa u kojem su gosti i voditelji vrijeđali i ponižavali žrtve Srebrenice, što je suprotno svim etičkim standardima i odredbama Kodeksa o AVM-u.

“Tendenciozna upotreba ozbiljnih navoda u vezi s dešavanjima u Srebrenici tokom minulog rata od strane voditelja i izjave sagovornika, doveli su do neobjektivnog i jednostranog prikaza obrađene teme, iako je zadatak pružalaca AVM-a u skladu s principima pravičnosti i nepristrasnosti da obezbijede pluralizam mišljenja i ne dozvole da u programima prevlada samo jedna ‘istina’, odnosno samo jedan stav”, navodi se u izvještaju.

RAK je utvrdio da se ni u narednim izdanjima iste emisije nije obezbijedilo iznošenje mišljenja “druge strane” i kako bi se na taj način eventualno spriječilo da emisijom preovladava samo jedan stav u vezi sa temom. RAK je takav program ocijenio kao ogroman propust koji je emitovan uoči Dana žalosti u Srebrenici.

Prilikom analiziranja tog slučaja, Regulatorna agencija za komunikacije tvrdi nije ulazila u pravne, političke ili historijske okvire koji se povezuju sa dešavanjima u Srebrenici iz jula 1995. godine.

RAK je i ranije kažnjavao medije koji su prekršili osnovne principe Kodeksa o AVM-u, pa je tako 2017. godine Radio-televizija Republike Srpske kažnjena sa 19 hiljada maraka. ATV je 2016. godine dobila pismeno upozorenje zbog istih prekršaja.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.