RAK BiH pozvao na odgovorno i tačno izvještavanje o pandemiji korona virusa u medijima

Info: Aktivni članci 454, Arhivirani članci 4169

Regulatorna agencija za komunikacije BIH apelovala je na pružaoce medijskih usluga da izvještavaju odgovorno, tačno i oprezno o aktuelnoj pandemiji korona virusa, javlja Anadolu Agency (AA).

Svjetska zdravstvena organizacija je izvještavanje o korona virusu označila kao “masovnu infodemiju“, odnosno stanje u kojem mediji plasiraju oprečne informacije, kao i dezinformacije što može da prouzrokuje stvaranje panike među građanima.

S tim u vezi, Agencija apeluje na medije da prilikom izvještavanja o ovoj temi pristupe profesionalno, pozivajući se na vjerodostojne izvore i protokole nadležnih organa, na način da se informacije objavljuju bez senzacionalizma i širenja dezinformacija koje bi mogle uticati na širenje straha, panike i uznemirenosti šire javnosti.

Pored toga, Agencija podsjeća na odredbu koja propisuje da je svaki pružalac medijskih usluga obavezan, na zahtjev nadležnog organa, bez naknade objaviti proglase i službena saopštenja u situacijama koje mogu predstavljati rizik po zdravlje i živote građana, sigurnost zemlje, te javni red i mir.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.