RAK poziva na zaštitu standarda slobode izražavanja i informisanja *Arhiva

Info: Aktivni članci 348, Arhivirani članci 4695

Regulatorna agencija za komunikacije (RAK) poziva na zaštitu standarda slobode izražavanja i informisanja u vrijeme krize izazvane pandemijom koronavirusa COVID-19.

Sloboda izražavanja, nezavisnost medija i otvoreno promišljanje suštinski je princip utemeljen u evropske demokratije koji će nam omogućiti da prebrodimo veliki izazov sa kojim se trenutno suočava bosanskohercegovačko društvo”, piše u pozivu RAK-a.

Iz RAK-a su podsjetili na Izjavu Komiteta stručnjaka Vijeća Evrope za medijsko okruženje i reforme u kojoj stoji da se krizne situacije ne bi trebale koristiti kao izgovor za restrikcije pristupa informacijama javnosti, niti uvoditi druge restrikcije slobode medija van ograničenja koja su dozvoljena članom 10. Evropske konvencije o ljudskim pravima.

Vijeće Evrope ističe značaj nezavisnih medija i kvalitetnog novinarstva za vrijeme vanrednog stanja prouzrokovanog širenjem pandemije koronavirusa COVID-19 u oblasti javnog zdravstva, ali i potrebu za primjene standarda profesionalne etike u novinarstvu, plasiranje tačnih informacija i detaljnih istraživanja novinara s ciljem sprečavanja širenja dezinformacija, te potrebu da se za novinare osiguraju odgovarajući radni uslovi što uljučuje i medicinsku zaštitu za obavljanje radnih zadataka.

Iz RAK-a je danas upućen poziv i telekom operaterima da pruže potpunu podršku nadležnim instituacijama, prvenstveno zdravstvenim ustanovama, u uspostavi efikasnih telefonskih brojeva s obzirom na povećan broj zahtjeva za uvođenje posebnih telefonskih linija za pružanje informacija građanima.

Izvor: RAK

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.