Razmatra se mjera o restrikciji kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina *Arhiva

Info: Aktivni članci 323, Arhivirani članci 4695

Solak nije mogao odgovoriti koliki je broj testova za testiranje građana, ali ističe da ih ima dovoljno

Direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak koji je član Federalnog štaba civilne zaštite potvrdio je za Novinsku agenciju Patria da će danas biti razmatrana mjera o restrikciji kretanja osoba mlađih od 18 i starijih od 65 godina.

To su kategorije koje uglavnom ne poštuju mjere koje smo donijeli pa ćemo ići sa restriktivnim mjerama“, kazao je Solak za NAP.

Na pitanje da li će biti zabranjen odlazak i okupljanje na izletištima, planinama, u prirodi Solak je kazao da kad se uvedu ove restrikcije neće biti vjerovatno potrebe.

Federalni štab danas će zasjedati u 13 sati, a informacije o broju zaraženih objavljivat će se dva puta dnevno u 10 i u 18 sati. Jutros je potvrđeno pet novih slučajeva koronavirusa povezanih sa proslavom 70 godina Igmana iz Konjica. Tačan broj testiranih u ovom trenutku čiji se rezultati očekuju nije poznat, a u 18 sati očekuju se novi rezultati koje bi trebao saopćiti Federalni štab CZ ili Zavod za javno zdravstvo Federacije BiH.

Solak je pojasnio i da ne postoji federalni krizni štab već isključivo Federalni štab CZ, a da Ministarstvo zdravstva FBiH ima savjetodavnu ulogu za kantonalne krize štabove i štabove civilne zaštite.

Solak nije mogao odgovoriti koliki je broj testova za testiranje građana, ali ističe da ih ima dovoljno.

Testiraju se oni sa simptomima“, kaže Solak dodavši da Svjetska zdravstvena organizacija šalje testove.

Na pitanje ima li saradnje sa Republikom Srpskom navodi da pojedine institucije kontaktiraju, ali da je za bilo kakvu sradanju i protok informacija zaduženo Koordinaciono tijelo Bosne i Hercegovine za zaštitu i spašavanje ljudi i materijalnih dobara od prirodnih i drugih nesreća u Bosni i Hercegovini kojim predsjedava ministar sigurnosti BiH Fahrudin Radončić.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.