Realizacija projekta pomoći porodici Jašarević koja živi u Društvenom domu u Ljubinićima *Arhiva

Info: Aktivni članci 467, Arhivirani članci 4169

Petočlana porodica Jašarević porijeklom je iz Travnika. Prije nekih 7 godina doselili su se u Ilijaš, od kada žive u veoma teškim uslovima, u objektima koji nemaju ni ono osnovno za normalan život.

U ljubinićima su kako nam kažu 2 godine, u prostorijama Društvenog doma Ljubinići.

Posjetili smo ovu porodicu jer smo saznali da su u potrebi i žive u teškim uslovima. Našom posjetom ovoj porodici saznali smo da je u toku realizacija projekta pomoći  koju je organizovao Nedžad Žiga, koji boravi u Francuskoj, grad Lyon. Ovi dobri ljudi, kako nam je porodica prenijela učinili su dosta za njih, razveli su vodu, uredili kupatilo, postavljajući tuš-kabinu, donijeli su odjeću, hranu i druge namirnice te će nam uzeti i drva, kojih gotovo pa nemamo nikako. Zahvalni su  ovim ljudima koji pomažu, u trenutku kada im je sve ovo bilo neophodno, a sami smo se uvjerili u stanje prostorije gdje borave, hladno je i u stanju koje nije za normalan život.

Pomoć dobrih ljudi o kojoj smo kasnije upoznati je realizovana od strane inicijatora Žiga Nedžada, a uz pomoć dobrih ljudi, njegovih prijatelja: Dženada Jusića, Mide Kučalovića, Amira Hajradinovića, Sinana Huremovića, Hasana Murića, Adele Čatić, Elvira Softića, Edina Osmanovića i Nedžada  Sakića.

U razgovoru sa porodicom dobili smo njihovu izjavu koju žele da prenesemo: “Nemamo riječi, žao nam je što se nalazimo u ovakvoj situaciji ali šta je tu je, ovi u vlasti nam ne pomažu, ne vide nas, kao da ne postojimo. Imali smo problema kada smo tek doselili u ovaj objekat, sad je to malo bolje, niko nas ne dira, zasad, iako smo imali problema gdje su nas izgonili odavde. 2016-te godine smo poslali zahtjev da nas smjeste u stanove negdje, bilo gdje, čuli smo da ima praznih stanova u Starom Ilijašu, za slučajeve kao što smo mi, ali odgovorili su nam da trenutno nemaju, tad nisu imali ništa slobodno, stan u koji  bi nas mogli smjestiti. Dvije godine poslije, iako nam je obećano da nema potrebe da predajemo zahtjeve nekoliko puta, naš slučaj je zabilježen i prvi slobodan stan će, kako smo mi to razumijeli biti mjesto gdje ćemo biti smješteni, niko nam nije odgovorio. Mi ne tražimo novac, djeca idu u školu, zima je, sve treba a mi nemamo dovoljno ni za osnovno, drva su nam prijeko potrebna, najpotrebnija. Ko nam želi pomoći unaprijed mu hvala, niko nije obavezan da nam pomogne, no mi iz ove situacije ne možemo na bolje, tako je kako je. Muž mi radi za nešto malo plate koja nam nije dovoljna za osnovne potrebe, i on je bolestan pa jedva da radi, ali mora, svi moramo raditi.-dodaje supruga.”

Razgovarali smo i sa glavnim akterom realizacije pomoći ovoj porodici, Nedžadom Žigom, koji se takođe ovom prilikom  želi zahvaliti svima koji su doprinjeli da se ovoj porodici olakša koliko toliko.  Pojasnio nam je da je učinio koliko je mogao, da se ovoj porodici olakša, bar  osnovno, vodu, i mjesto gdje ova djeca mogu da se operu. Žao mi je što znam da je ovakvih slučajeva bezbroj, i što ne mogu svima pomoći. Nadam se da tamo negdje ima još dobrih ljudi, koji će razumjeti stanje porodica kao što je ova, i ako ništa drugo, podržati nas koji pokušavamo olakšati život osobama koje i ne poznajemo.

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.