Redovan poziv za prijavu zagađivača: SARAJEVO BEZ DIMA: SVAKI DIMNJAK JE VAŽAN *Arhiva

Info: Aktivni članci 606, Arhivirani članci 4683

Posmatrački tim “Eko akcije” nastavlja sa radom. Uz vašu pomoć, sljedećih mjeseci pokušaćemo da prikupimo što više podataka o firmama koje zagađuju naš zrak. Radi se o malim i velikim zagađivačima zraka na području Sarajeva poput većih i manjih kotlovnica, tvornica, ugostiteljskih objekata itd.

Svaki dimnjak je bitan. Kad je dimnjak pod prozorom, nema neznatnog zagađenja: sav taj dim ulazi u naše domove i sve nas truje. Tehnička rješenja postoje, jedini razlog za odbijanje da se primijene je to što se neko bogati radeći na jeftinom gorivu, a pri tome trujući svoje radnike i sve nas okolo.

Rad mnogih malih i malo većih zagađivača trenutno uopće nije regulisan zakonom, tako da ćemo ih za početak samo stavljati na mapu. Time ćemo opomenuti same privredne subjekte, ali i poslati jasnu poruku vlastima da se vrlo jednostavnim i brzim mjerama u privredi može poboljšati kvalitet našeg zraka, s obzirom da njihove dosadašnje mjere nisu ništa drugo do privid rada.

Uporedo pokrećemo i inicijativu za promjenu postojećih propisa kako bi vizuelna ocjena emisija, kakva se već decenijama koristi u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Irskoj i drugdje, postala standardni metod za ocjenu emisija i kažnjavanje zagađivača, koji bi koristile i naše inspekcije, kao redovnu jeftinu i praktičnu dopunu sadašnjim mjerenjima putem instrumenata, budući da su takva mjerenja skuplja, pa se i ti troškovi koriste kao izgovor za nerad inspekcija.

Prijavu zagađivača možete načiniti:
– popunjavanjem formulara za prijavu zagađivača
– telefonom na broj 033-208-233 (radnim danom, od 10 do 15h)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu ilijasnet@gmail.com. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.