Redovan poziv za prijavu zagađivača: SARAJEVO BEZ DIMA: SVAKI DIMNJAK JE VAŽAN

Aktivni članci 865 od 872, Arhivirani članci 2921 od 2953

Posmatrački tim “Eko akcije” nastavlja sa radom. Uz vašu pomoć, sljedećih mjeseci pokušaćemo da prikupimo što više podataka o firmama koje zagađuju naš zrak. Radi se o malim i velikim zagađivačima zraka na području Sarajeva poput većih i manjih kotlovnica, tvornica, ugostiteljskih objekata itd.

Svaki dimnjak je bitan. Kad je dimnjak pod prozorom, nema neznatnog zagađenja: sav taj dim ulazi u naše domove i sve nas truje. Tehnička rješenja postoje, jedini razlog za odbijanje da se primijene je to što se neko bogati radeći na jeftinom gorivu, a pri tome trujući svoje radnike i sve nas okolo.

Rad mnogih malih i malo većih zagađivača trenutno uopće nije regulisan zakonom, tako da ćemo ih za početak samo stavljati na mapu. Time ćemo opomenuti same privredne subjekte, ali i poslati jasnu poruku vlastima da se vrlo jednostavnim i brzim mjerama u privredi može poboljšati kvalitet našeg zraka, s obzirom da njihove dosadašnje mjere nisu ništa drugo do privid rada.

Uporedo pokrećemo i inicijativu za promjenu postojećih propisa kako bi vizuelna ocjena emisija, kakva se već decenijama koristi u Sjedinjenim Američkim Državama, Velikoj Britaniji, Irskoj i drugdje, postala standardni metod za ocjenu emisija i kažnjavanje zagađivača, koji bi koristile i naše inspekcije, kao redovnu jeftinu i praktičnu dopunu sadašnjim mjerenjima putem instrumenata, budući da su takva mjerenja skuplja, pa se i ti troškovi koriste kao izgovor za nerad inspekcija.

Prijavu zagađivača možete načiniti:
– popunjavanjem formulara za prijavu zagađivača
– telefonom na broj 033-208-233 (radnim danom, od 10 do 15h)

Ukoliko smatrate da sadržaj objavljen ovdje krši Vaše autorsko, lično ili drugo pravo ili interes, možete zahtijevati objavu odgovora ili ispravke. Sve pritužbe i prigovore možete slati na e-mail adresu redakcija@ilijas.net. Materijal poslat na ovu e-mail adresu će se smatrati pravovaljanim. Svi drugi oblici prigovora neće se smatrati relevantnim i portal IlijašNet nema obavezu postupiti po istim.
Šaljite nam vijesti, fotografije, najave, informacije bilo kakve vrste i mi ćemo ih objaviti ukoliko su prikladnog sadržaja i ne krše pravila sajta! Vaše dojave možete slati i putem Viber broja +38762-118-465, na mail redakcija@ilijas.net ili porukom na Facebook fan stranici klikom ovdje.
Nikada nemoj misliti da rat, nebitno koliko bio potreban ili opravdan, nije zločin.